Datum: 29-05-2020 - 00:27
14
jan
'18
20 muziekkussens voor bewoners Topaz huizen (o.a. Munnekeweij).
Geschreven door Topaz Munnekeweij

20 muziekkussens voor bewoners Topaz huizen (o.a. Munnekeweij).

Maandag 8 januari ontvingen muziektherapeuten Marian Jaspers Fayer en Andrea Liebrand tijdens de nieuwjaarsreceptie van Topaz 20 muziekkussens van de stichting 'Vrienden van Topaz'. De kussens zijn een hulpmiddel voor de bewoners met bijvoorbeeld dementie om het in- en doorslapen...

te verbeteren en daarmee nachtelijke onrust te voorkomen.

De kussens hebben ingebouwde speakers die aangesloten kunnen worden op MP3-spelers. De MP3-spelers worden geprogrammeerd door de muziektherapeuten met muziek toegespitst op bewoners die onrustig zijn in de nacht.

Het muziekkussen zorgt ervoor dat alleen degene die op het kussen ligt de muziek hoort. Zo is er weinig overlast voor de omgeving. Een bijkomend voordeel is dat de muziek heel dichtbij klinkt, zonder dat de persoon zich helemaal afgesloten voelt van zijn omgeving. Voor iemand met dementie is die veiligheid erg belangrijk.

De muziek die uit het kussen klinkt, begint met voor de bewoner herkenbare muziek om te stimuleren om op het kussen te blijven liggen. Na enige tijd wordt de muziek steeds rustiger, waardoor iemand makkelijker in slaap en sneller tot een diepere rust komt.

De MP3-speler is zo ingesteld dat de afspeellijst ongeveer 45 minuten duurt en daarna vanzelf uitschakelt. Zo hoeft de zorg niet extra te storen om de muziek weer uit te zetten en kan de bewoner rustig verder slapen.

Erkende interventie
Nachtelijke onrust is een veelvoorkomend probleem bij mensen met dementie. En een verstoorde nacht kan ook overdag voor problemen zorgen. Het muziekkussen is een niet-medicamenteuze interventie die het in- en doorslapen kan verbeteren, waardoor de onrust afneemt en een betere nachtrust wordt ervaren.

Ook overdag kan dit leiden tot verbetering van het welzijn van de bewoner: een bewoner is hierdoor minder suf, het risico op vallen neemt af, minder apathie en angst. Dit is niet alleen fijn voor de bewoner met dementie, maar ook de omgeving heeft baat bij deze verbeteringen. Muziektherapeute Annemieke Raven-de Vries van Zorgspectrum het Zand ontwikkelde de interventie. (klik hier)

Foto PR.