Datum: 18-07-2019 - 05:09
16
dec
'17
Vluchtelingenwerk Noordwijkerhout zoekt vrijwilligers.
Geschreven door Vrijwilligerswerk Noordwijkerhout

Vluchtelingenwerk Noordwijkerhout zoekt vrijwilligers.

Vluchtelingenwerk Noordwijkerhout is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Sinds de grote vluchtelingenstroom, twee jaar geleden, kon het vrijwilligerskorps uitgebreid worden, maar nu is er weer behoefte aan meer vrijwilligers. Onderstaand het interview dat we hadden met Els Duivenvoorden, sinds een jaar vrijwilliger bij VW Noordwijkerhout...

Ook Els meldde zich twee jaar geleden als vrijwilliger aan, toen vluchtelingen door de hele Bollenstreek gesjouwd werden. ‘Ik kreeg ook veel spontane hulp uit mijn hardloopgroep. Sindsdien zitten de mensen meer en meer in mijn hoofd en wil ik me richten op hulp op de langere termijn. Ik woonde toen nog in Lisse en kon ik er niet direct aan de slag.

Nadat Els vorig jaar naar Noordwijkerhout verhuisde werd het contact met VW Noordwijkerhout snel gelegd en werd ze graag ingelijfd in het team van vrijwilligers. Ze werd de maatschappelijk begeleider van een Syrisch gezin, dat zich in januari 2017 in Noordwijkerhout vestigde. Naast vader en moeder zijn er vier kinderen en inmiddels ook een kleinkind, vertelt ze.

‘In het begin heb je te maken met een hele papierwinkel, die geregeld moeten worden; huisvesting, verzekering, sociale dienst, gemeente etc. Ook de school moet geregeld worden; inmiddels gaan twee pubers nu naar de ISK in Katwijk, het jongste kind naar de Taalklas. Zij kan begin januari instromen in het reguliere onderwijs. De oudste zoon gaat met de ouders mee naar school voor de inburgering. En zo maak je op diverse fronten van alles mee.

Toen we bij de verzekering eventuele bijzonderheden aan de orde moesten stellen, kwam ineens de zwangerschap van de dochter naar boven’. Inmiddels is de baby geboren en draait de hele familie mee in de verzorging van de baby zodat ze allemaal hun schoollessen blijven volgen. ‘Ook vader (opa) doet mee, terwijl dat in het begin onbespreekbaar was, en nu moet je hem eens zien; zo apetrots op zijn kleinkind’.

Integratie
Els vertelt blij te zijn met haar Syrische gezin. Ze zijn allemaal heel open en weten hun weg en de Nederlandse cultuur steeds beter te vinden. De jongste dochter zorgde ervoor bijvoorbeeld, dat vorige week er een kerstboom in huis geplaatst werd. ‘Het is de eerste, die ik gezien heb bij een vluchtelingengezin’, vertelt Els, maar ze heeft dat natuurlijk van school mee gekregen; over integratie gesproken. Ook werd vorige week een gezellig Sinterklaasfeest voor vluchtelingenkinderen georganiseerd, waar iedereen veel van heeft genoten.

Naast de begeleiding voor deze familie regelt Els ook de sportsubsidies voor kinderen die graag willen sporten. Via het Jeugdsportfonds van de gemeente of via de Stichting Kinderhulp. ‘Ook dat is heel bijzonder, omdat je voor deze aanvraag wel gemotiveerd voor de dag moet komen en dus de achtergrond van het kind moet weten’.

Tenslotte is Els samen met een andere vrijwilliger van VW begeleidster van de zwemgroep voor dames, op de maandagochtend in het zwembad van de Schelft. Er is dan een speciaal vrouwen uurtje zwemmen, en worden de eerste beginselen van het zwemmen en vooral ook het watervrij maken geleerd. Voor de veelal uit Syrië en Afghanistan afkomstige vrouwen een ware belevenis zich in water vrij te kunnen te bewegen. En de zwemvaardigheden gaan met stapjes vooruit.

En dat is voor de begeleiding als voor de zwemdames zelf datgene, waarvoor ze bezig zijn. Dankbaar werk, dat na het vele oefenen, toch die beenslag en schoolslag onder de knie gekregen is. En zo gaat het met de Nederlandse taal en allerlei andere zaken, waarin je als maatschappelijk begeleider bemerkt, dat de familie steeds meer hun draai weet te vinden.

Voor het komende jaar heeft de gemeente Noordwijkerhout opnieuw een taakstelling van 13 personen; dat betekent dat er 13 statushouders in Noordwijkerhout gehuisvest moeten gaan worden. En ook daarvoor zoekt Vluchtelingen Werk Noordwijkerhout graag nieuwe vrijwilligers. Sluit je aan bij het enthousiaste team.

Meer (vrijblijvende) informatie is verkrijgbaar bij Jacqueline van Nieuwkerk; Teamleider locatie Noordwijkerhout. Vluchtelingen Werk Zuidwest-Nederland: locatie Noordwijkerhout-Via Antiqua 19 2211 HW Noordwijkerhout. Telefoon 0252 34 04 47; E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Werkdagen maandag en donderdag.

Op de foto Els met haar gezin, als ze de post doornemen (Foto PR)