Datum: 08-07-2020 - 09:18
14
dec
'17

Boek '100 jaar Sint Bavo' gepresenteerd in de Witte Kerk. (foto's)

In een goed gevulde Witte Kerk werd op woensdagavond 13 december het boek gepresenteerd dat schrijfster Miek Smilde heeft geschreven over 'Sint Bavo – Honderd jaar psychiatrie in Noordwijkerhout 1914 - 2014'. Wethouder Martijn Bilars voelde zich als ex-werknemer van de Bavo helemaal thuis op deze avond...

en kon flink wat namen opnoemen van mensen die aanwezig waren en hun opleiding hadden genoten of werkzaam waren geweest bij Psychiatrisch Centrum St. Bavo. Vervolgens nam schrijfster Miek Smilde het woord en zij gaf een boeiende lezing over hoe het boek, in opdracht van GGZ Rivierduinen, tot stand is gekomen. 

De Sint Bavo is in zijn 100-jarig bestaan (vandaag 14 december 103 jaar geleden in gebruik genomen) heel belangrijk geweest voor Noordwijkerhout, heel veel Noordwijkerhouters maar ook veelal Brabanders en Limburgers hebben er gewerkt en het straatbeeld werd bepaald door de vaak kleurrijke bewoners. 

In het boek geeft schrijfster Miek Smilde rond zestig mensen, die deel uitmaken van de geschiedenis, een stem: (ex)cliënten, (oud)medewerkers, inwoners van Noordwijkerhout en andere betrokkenen. Via hun verhalen schetst zij in het boek de ontwikkeling van een eeuw psychiatrie op de duingronden in Zuid-Holland.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Marjolein ten Kroode: ‘Sint Bavo is een begrip in Noordwijkerhout en in Nederland. Veel collega’s hebben er gewerkt of hun opleiding gevolgd. Ook een aantal van onze cliënten zal zich de Bavo nog herinneren. Met dit boek hebben wij recht willen doen aan hun herinneringen. Maar we willen niet alleen de geschiedenis eren; we willen er ook van leren.’ 

Medewerkers van Movens - centrum voor leren, werken en vrije tijd van GGZ Rivierduinen - hebben actief aan het boek bijgedragen door de vormgeving en een deel van de fotografie te verzorgen. Lid Raad van Bestuur Henrie Henselmans is blij met de bijdrage van de medewerkers van Movens. ‘Zij hebben hun vakmanschap in dit boek gelegd; het is prachtig geworden.’

Het boek ‘SINT BAVO – Honderd jaar psychiatrie in Noordwijkerhout 1914 - 2014’ was op deze presentatieavond te koop, maar is vanaf nu verkrijgbaar voor de prijs van € 19,99 bij boekhandel Wagenaar en van Halem in de Havenstraat in Noordwijkerhout of online te bestellen op www.wagenaarvanhalem.nl.

Over de auteur
Miek Smilde is schrijver, dichter en onderzoeksjournalist. In 2011 verscheen bij de Arbeiderspers haar boek Raarhoek, over de naoorlogse psychiatrie in Nederland. Dit boek werd genomineerd voor de Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek. Daarna verschenen een roman en een dichtbundel van haar hand. Meer informatie op www.polemiek.com.

Foto's BON.