Datum: 12-12-2018 - 23:04
09
nov
'17
Lonneke Geerlings uitgenodigd voor gastlezing aan Britse universiteit.
Geschreven door Lonneke Geerlings

Lonneke Geerlings uitgenodigd voor gastlezing aan Britse universiteit.

Na een rondreis door Amerika, waarbij ze een gastlezing gaf aan de prestigieuze Vanderbilt University in Nashville Tennessee, keert Lonneke Geerlings maandag 13 november weer terug in Nederland. Maar toch niet voor lang want op dinsdag 21 november geeft de Noordwijkerhoutse een gastlezing aan de University... 

of Sussex in Brighton, Engeland. Zij zal hier vertellen hoe de Nederlands-Joodse vertaalster Rosey E. Pool uit Westerbork heeft kunnen ontsnappen in 1943. Daarbij staat literatuur centraal. De lezing is onderdeel van een serie lezingen rondom Rosey E. Pool tijdens het Being Human festival, het grootste festival voor geesteswetenschappen in Engeland.

Rosey E. Pool
Geerlings is promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft haar proefschrift over Rosey E. Pool (1905-1971), een voormalig docent van Anne Frank en Holocaustoverlevende met een uitgebreide kennis van Afro-Amerikaanse literatuur. In haar werk vergeleek ze regelmatig anti-Joodse maatregelen uit WOII met de Amerikaanse rassensegregatie.

Ontsnapping uit Westerbork
Geerlings is net teruggekeerd uit de VS, waar ze uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar Rosey Pool. Tijdens de lezing in Brighton richt ze zich op de rol van literatuur in haar leven. “Literatuur heeft letterlijk haar leven gered” aldus Geerlings.

“Toen Rosey Pool in 1943 gevangene was van kamp Westerbork, kreeg ze verlof om boeken te kopen voor enkele ‘ariërs’ in het kamp. Gek genoeg werden gevangenen wel vaker voor zulk soort klusjes op pad gestuurd. Pool keerde echter nooit meer terug.” Tijdens het evenement in Brighton zullen diverse onderzoekers zich buigen over het archief van Rosey Pool, dat zich in Brighton bevindt.

Afro-Amerikaanse literatuur
Voor het onderzoek naar Rosey Pool heeft de Noordwijkerhoutse al diverse landen bezocht: “Toen Rosey Pool het boek Color van de dichter Countee Cullen las, kreeg ze een openbaring” zegt Geerlings. “Door haar ervaringen in Westerbork herkende zij zich in de situatie van Afro-Amerikanen. Ze zou haar hele leven wijden aan Afro-Amerikaanse literatuur.”

In Brighton zullen diverse boeken belicht worden die een belangrijke rol in het leven van Pool hebben gehad. De promovendus hoopt in 2019 een biografie uit te brengen over het leven van Rosey Pool. Meer informatie over de lezing is te vinden op de website van het Being Human festival: www.beinghumanfestival.org.