Datum: 17-05-2022 - 19:09
10
okt
'17

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 1)

In het kader van de stedenband die Noordwijkerhout heeft met het Japanse Hirado, zijn sinds 6 oktober 12 leerlingen van het Leeuwenhorst in Hirado. Samen met hun begeleiders vertrokken ze een dag ervoor vanaf Schiphol. De vlucht vertraagde waardoor ze voor de overstap in Helsinki moesten rennen...

maar zo’n negen uur daarna kwamen ze veilig aan in Japan. Diezelfde dag nog heeft de groep een bezoek gebracht aan het Nederlandse handelshuis uit de VOC-tijd en het Matsura historisch museum.

De Japanners zaten toen nog op school, maar tegen de avond stonden ze met een spandoek voor het buurthuis om de Nederlanders te verwelkomen. Aldaar volgde een korte ceremonie en werden de leerlingen aan hun gastgezinnen gekoppeld. Na een aantal kennismakingsspelletjes konden de leerlingen mee naar huis en startte het echte Japanse avontuur.

De dag erna werd het maar liefst 26 graden en volgde een echte Japanse ervaring: het dragen van een yukata (een soort zomerkimono). De gastmoeders hielpen met het aandoen, waarna de leerlingen door het oude stadcentrum heenliepen. Na vele groepsfoto’s en het bezoek aan een shrine, bezochten ze ook het kasteel van Hirado. Hier legde een gids een en ander uit en konden de leerlingen foto’s maken van het fantastische uitzicht vanaf de bovenste verdieping.

Hierna reden de leerlingen per bus naar Ikitsuki, een eiland binnen de gemeente Hirado. Hier volgde een kookworkshop, en maakte de Nederlandse leerlingen samen met hun Japanse partners salades, inari sushi en jawel: inktvisjes klaar. Dit werd gezamenlijk opgegeten. Toen alles opgeruimd was, volgde er vrije tijd waarin ook een spelletje werd gedaan om elkaars namen beter te kunnen onthouden.

Als laatste stond een eerste kleine cultuurschok op het programma: het nemen van een gezamenlijk bad. Sommigen besloten toch niet- of alleen te gaan, maar anderen gingen de uitdaging aan en badderde samen. Rond half twaalf gingen de lichten uit en sliepen de leerlingen op futon-matten die op de tatami-vloer lagen: écht Japans!

Om 6:30 ging de wekker alweer en werd het ontbijt gegeten: sushi van de dag ervoor, maar ook broodjes met jam en chocola. Met de bus ging de groep naar het community centrum, waar de Nederlanders en Japanners om de beurt de generale repetitie deden voor hun ‘national presentation’. Stipt op het middaguur trapte de Nederlandse groep af. Ze vertelden het publiek over o.a. het eten, de school en de verschillende beroemde Nederlandse schilders.

De klompendans werd ook opgevoerd; de tweede keer zelfs met de Japanners. Hierna vertelde de Japanners in hun presentatie op hun beurt over o.a. de verschillend festivals, popcultuur en voerden ze de ‘soran bushi’ op, een traditionele vissersdans. En jawel, ook de Nederlanders mochten dit proberen.

Na de presentaties volgde twee speeches namens de gemeente Hirado en de Stichting Hirado-Noordwijkerhout. Rond twee uur kon de groep lunchen; de gastmoeders hadden enorm hun best gedaan en een prachtige maaltijd voorbereidt. Rond drie uur waren de activiteiten afgelopen en gingen de leerlingen met hun partners mee naar huis.

Maandag is een nationale vrije dag in Japan, waardoor de leerlingen deze tijd met hun partners en gastfamilies zullen doorbrengen.

Tekst en foto's Rick Borst.

Klik hier voor het item met de voorbereiding.