Datum: 09-12-2018 - 23:33
27
sep
'17
Noordwijkerhoutse geeft lezing op prestigieuze Amerikaanse universiteit.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Noordwijkerhoutse geeft lezing op prestigieuze Amerikaanse universiteit.

Op dinsdag 3 oktober geeft de Noordwijkerhoutse Lonneke Geerlings een gastlezing aan de prestigieuze Vanderbilt University in Nashville Tennessee. De lezing is onderdeel van haar rondreis door Amerika, waarbij zij onderzoek doet naar de geschiedenis van een Joodse vrouw die een rol heeft gespeeld in het leven van Anne Frank...

Rosey E. Pool
Geerlings, geboren en getogen in Noordwijkerhout, is promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijft haar proefschrift over de Nederlands-Joodse vertaalster Rosey E. Pool (1905-1971). Pool was een docent van Anne Frank met een uitgebreide kennis van Afro-Amerikaanse literatuur. In 1959 en 1960 ging zij op tournee door de VS langs diverse zwarte colleges en universiteiten. In lezingen vergeleek ze regelmatig anti-Joodse maatregelen uit WOII met de Amerikaanse rassensegregatie.

Rondreis door VS
De gastlezing van Geerlings is onderdeel van een ruim 10 weken durende reis door het oosten van de Verenigde Staten. Naast de gastlezing op Vanderbilt University, zal ze spreken op congressen in Washington en Chicago. Gedurende haar reis doet ze onderzoek in verschillende steden die Rosey Pool ook heeft aangedaan, zodat zij een compleet beeld van haar onderwerp kan maken.

Onderzoek
Voor het onderzoek naar Rosey E. Pool heeft de Noordwijkerhoutse enkele jaren uitgetrokken: “Rosey was een reislustige vrouw met een hekel aan onrecht. Ze ging dan ook juist naar plekken toe waar zij een verschil dacht te kunnen maken” aldus Geerlings. Het onderzoek naar Rosey Pool heeft haar al naar diverse landen, waaronder Duitsland en de UK, geleid.

“Ik wil graag een compleet beeld van Rosey geven, de goede en de slechte dingen.” De promovendus hoopt in 2019 een boek uit te brengen over het leven van Rosey Pool. Meer informatie over Lonneke Geerlings en haar reis door Amerika is te vinden op haar persoonlijke blog: https://roseyepool.wordpress.com.