Datum: 29-03-2020 - 07:35
  
Update: 26-3-2020.
21
jul
'17
Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2017'. (Dag 4 Via Gladiola - foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2017'. (Dag 4 Via Gladiola - foto's)

Dinsdag 18 juli is de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan, ieder jaar doen in Nijmegen ook weer verschillende 'diehard' wandelaars uit Noordwijkerhout en De Zilk aan mee. De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden...

en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 4e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht die dit jaar zijn 101ste editie beleeft.

Vorig jaar liep Piet nog in zijn "eentje' maar dit jaar heeft hij, net als twee jaar geleden, gezelschap gekregen van zijn zoon Sjoerd en gaan zij samen......maar met nog 42.000 andere deelnemers de dagelijkse tocht van 50 km (of 40/30) lopen.

Dag 4, Cuijck en de Via Gladiola.

Donderdag doen we om half negen het licht uit. 6:30u slaap is niet veel maar genoeg om de laatste dag op te starten. 3 uur verwelkomd de wekker ons en maken we ons op de de grand finale. We starten om 4:10 en laten ons door het massaal aanwezige uitgaanspubliek uitzwaaien.

Na 2 kilometer haakt Hans vd Ploeg aan, debutant op de 50 km, die de 1e dag zijn wandelmaat af heeft zien haken en nu graag een poosje met ons mee wil lopen. Gezellig, even een ander praatje en al snel zijn we vol op stoom Nijmegen uit.

De colonne is al bezig met de intocht, het tempo ligt hoog en binnen no time passeren we Overassel waar we de eerste lus gaan lopen zonder de 40km burgers en militairen.

Een maisveld met een oneindig pad strekt zich uit, het weer is prima dus we lopen lekker door. Grave komt in het zicht, bij de brug over de beruchte stuw eten we een heerlijke uitsmijter en smaakt de koffie prima. De eerste 20 km alweer achter de rug, we wanen ons zowat al binnen.

Grave maakt er een prachtig feest van waar we 10km van mogen nagenieten op saaie polderweggetjes richting Gassel en Beers. In Beers ontmoeten we de collega's van de 40 bij een rustplaats waar de tomatensoep heerlijk smaakt en we alweer 10 km kunnen afstrepen.

Beers uit brengt weer een extra lus voor de 50 km lopers, via het dorp Vianen komen we aan de rand van Cuijck. Het stadje barst uit zijn voegen, de straten zijn overvol, de muziek vaak oorverdovend en de support langs de kans overweldigend. Mooi om te zien hoe Hans dit beleefd en geweldig om weer mee te maken.

We passeren de pontonbrug en slaan af richting Mook, tijd voor een koude cola en een kort rustmoment. Nog 15 km, bij Hans komt ineens het besef dat hij het gaat halen, prachtig wat zo'n vierdaagse met je doet, diepe dalen maar ook hoge pieken!

Via Molenhoek en Malden betreden we de via Gladiola, we dumpen Hans bij het verzamelpunt voor de militairen om op vader Fred te wachten, zij zullen gezamenlijk finishen, dat zal een mooi moment worden! Sjoerd en ik lopen door, genietend van de sfeer op de Via Gladiola, het is feest in het kwadraat!

Op de tribune treffen we Corina in gezelschap van vriendin Sonja, we zijn figuurlijk aardig aan het eind maar gelukkig ook letterlijk. Snel ons verdiende kruisje ophalen op de Wedren en op naar het beloningsbiertje!

Ik ben zeer te reden over mijn eigen prestatie en ontzettend trots op de prestatie van Sjoerd, die met veel pijn toch door heeft gebikkeld en op karakter de 4 dagen is doorgekomen!

Straks nog de afsluitende BBQ op de camping en daarna resten ons de pijnlijke spieren, de heroïsche verhalen en de prachtige herinneringen. Volgend jaar weer........ik denk er nog even over na! (Graag....redactie BON)

Dagboek deel 4: dag 3, de dag van Groesbeek.

Dagboek deel 3: dag 2, de dag van Wijchen.

Dagboek deel 2: dag 1, de dag van Elst.

Dagboek deel 1: De voorbereiding.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.