Datum: 09-08-2020 - 02:01
18
jul
'17

Dagboek Piet Beelen 'Nijmeegse Vierdaagse 2017'. (Dag 1 Elst - foto's)

Dinsdag 18 juli is de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan, ieder jaar doen in Nijmegen ook weer verschillende 'diehard' wandelaars uit Noordwijkerhout en De Zilk aan mee. De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden...

en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 4e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht die dit jaar zijn 101ste editie beleeft.

Vorig jaar liep Piet nog in zijn "eentje' maar dit jaar heeft hij, net als twee jaar geleden, gezelschap gekregen van zijn zoon Sjoerd en gaan zij samen......maar met nog 42.000 andere deelnemers de dagelijkse tocht van 50 km (of 40/30) lopen.

Dag 1: de dag van Elst.
Om 3 uur klinkt opeens de vierdaagse mars door de caravan. Tijd om op te staan na een goede, maar korte, nachtrust. Even een snel broodje, de laatste proviand in de tas en op de fiets richting Wedren waar we ruim op tijd aanwezig zijn om het aftellen naar het startschot mee te maken.

Horden uitgaanspubliek staan klaar om ons uitgeleide te doen richting de beroemde Waalbrug. De gebruikelijke aanmoedigingen klinken, je bent er bijna, zet hem op, ge kunt het en volhouden he, begeleid met high fives, boks en schouderklopjes.

Prachtig dat zo'n horde, duidelijk onder invloed van, perfect samenwerkt met de soms wel heel serieuze wandelaars. Net voor de Waalbrug wordt ons door een Bavaria drinkende jongen plechtig medegedeeld "dames en heren, u bevind zich op de Waalbrug", bedankt voor deze informatie, we hadden het bijna over het hoofd gezien.

De organisatie heeft, na de problemen in voorgaande jaren, besloten het parcours tegengesteld te lopen wat betekend dat we meteen de smalle dijk richting Oosterhout lopen, de bewoners hebben het ludiek aangepakt, zij staan in pyjama's en ochtendjassen luidkeels aanmoedigingen te roepen en overal hangen bordjes 'keer om' of 'ga terug'.

De plaatselijke harmonie zet vol overtuiging een mooie mars in en we lopen genietend door richting Sleijk-Ewijk. Men moet duidelijk wennen aan deze route variant, men staat de slaap nog uit de ogen te wrijven als de eerste colonne het dorp betreed.

Snel door naar Valburg, hier ook voorzichtig  opstartende festiviteiten en de eerste controlepost waar we Marco Zwetsloot spotten die als vrijwilliger de vierdaagse mede mogelijk maakt. We zijn lekker op tempo, het weer is lekker koel en de zon laat zich nog niet  zien.

Elst komt in zicht, de plaatselijke horeca was niet blij met de route wijziging en hier blijkt ook waarom. Normaal de smeltkroes van het feest aan het eind van dinsdagochtend is er nu (om 7 uur) weinig publiek en zijn sommige zaken zelfs dicht! Wij genieten van een heerlijke bak koffie naast het podium van de burgemeester, de 1e 15 km zitten er al weer op! 

Vanuit het rustige Elst vertrekken we richting Arnhem, (trolley stad maar die gaan we niet gebruiken) bewoners van diverse verzorgingstehuizen zijn keurig langs de route gezeteld en genieten van de langstrekkende bonte stoet. De zon begint voorzichtig te schijnen als we de dijk richting Huissen lopen.

Het wordt al warmer en in Huissen is het volksfeest losgebarsten. Veel sfeer, de terrassen puilen uit en je kan zelfs op de foto met een lingerie model! (Sjoerd stribbelde teveel tegen dus er zijn helaas geen beelden) omdat we de 30 km aantikken zoeken we een rustpost op en genieten van een goed kopje groentesoep met ballen! 

Even de kaart laten knippen bij de controlepost en op voor de laatste 20 km. De temperatuur stijgt hard, het asfalt heter en in de verte zien we het punt waar de 40 km lopers zich bij ons gaan voegen. Het tempo komt wat lager te liggen en de colonne is stil, het is even taai!

Zwijgend lopen Sjoerd en ik aan de zijkant om toch nog wat snelheid te kunnen maken en doen om beurten het kopwerk (het lijkt de Tour wel!) Sjoerd zijn 'kampeercentrum de Jong' rugzak wordt herkend door een tweetal dames die uit Lisse blijken te komen en bij nader onderzoek zelfs aan de Delfweg blijken te wonen, oké, we fuseren dan wel niet met Lisse maar Halfweg Lisse is toch eigenlijk wel een klein beetje Noordwijkerhout..

We stappen door richting de grote samensmelting, wat dit keer niet het hete asfalt is maar de collega's van de 30 km die zich bij ons voegen. Nog 10 km te gaan als we even stoppen bij de rustplaats van de Wandelsport bond voor een cola (hier zeggen ze Coooooolaaaaah) en een banaan. De kuiten worden even besproeid met ice gel zodat we even afkoelen voordat we opmarcheren richting Bemmel. 

Hier is de plaatselijke horeca wel blij met de nieuwe route en lijkt het bier wel uit duizend kranen te stromen. Feest in het kwadraat met dweilorkesten, discotheken en hossende mensen. Heerlijk om mee te maken, zoveel positieve energie straalt uit dat we de opkomende pijntjes voor lief nemen.

Ik spot Henk van Steijn (uit De Zilk) lekker in de schaduw aan het eerste verwen biertje, nog 5 km dus we zetten aan richting Lent. Sjoerd krijgt wat last van Grolsch spieren en stelt dat zijn benen wel als pap en pudding aangesproken mogen worden. De laatste 5 km zijn altijd taai, of je nu 30, 40 of 50 loopt. 

Lent barst ook uit zijn voegen, ook hier spint men goed garen uit de gespiegelde route. Vanaf station Lent gaan we stijgend richting Waalbrug. Het tempo hebben we los gelaten dus we laten ons met de stroom meevoeren richting de Wedren.

Om 14:00u worden we gescand en ontvangen de nieuwe controle kaart. Even snel een beloningsbiertje en daarna snel richting camping. Voetjes in het zwembad en even bijkomen van de 52,9 km. Vanavond spaghetti op het menu en dan snel plat, morgen wacht Niftrik op de dag van Wijchen, het schijnt 30 graden te worden dus we maken ons op voor een zware dag!

Dagboek deel 1: De voorbereiding.

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.