Datum: 23-02-2020 - 08:52
  
02
jun
'17
Blik Op de kampioenen van 2017 (update 7): Arie van den Burg Nederlands Kampioen biljarten Libre 2e klas.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Blik Op de kampioenen van 2017 (update 7): Arie van den Burg Nederlands Kampioen biljarten Libre 2e klas.

De competities in de verschillende takken van sport lopen ten einde, hopelijk kunnen we ook dit jaar weer kampioenen huldigen in Noordwijkerhout en De Zilk. Is jouw team dit seizoen kampioen geworden, of ken je iemand die dit jaar de beste was? Stuur dan je kampioensfoto...

naar het mailadres van Blik Op Noordwijkerhout: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in de mail ook aan wie er op de foto staan, wat er gewonnen is en wanneer dat is gebeurd en dan plaatsen wij het op BON 'de best bekeken nieuwswebsite van Noordwijkerhout en De Zilk'.

Update 1: VVSB JO19-1 kampioen.
Update 2: VVSB B1 kampioen.
Update 3: Meiden VVSB MO17-2 kampioen.
Update 4: Meiden Northa B1 kampioen.
Update 5: 7 kampioenen bij VVSB.
Update 6:
Van Nispen Zaterdag 1.

Update 7:
Arie van den Burg Nederlands kampioen biljarten Libre 2e klas.
De Biljartvereniging Puyckendam berichtte op 2 mei j.l. dat onze plaatsgenoot Arie van den Burg, Gewestelijk kampioen biljarten libre 2e klas is geworden. Deze titel gaf hem het recht om het Gewest Midden en West Nederland te vertegenwoordigen op het Nederlands kampioenschap te Ede, op dinsdag 30 mei 2017.

Libre 2e klas wil zeggen dat alle deelnemers een moyenne (gemiddelde) moeten halen tussen de 2,5 en 4.00. Het aantal caramboles wat in de2e klasse gehaald kan worden is afhankelijk van het moyenne en varieert tussen de 80 en 100 caramboles.

Libre spelen betekent eigenlijk vrij spel, men mag de carambole maken hoe men wil. Men moet dus met de speelbal de 2 andere ballen raken met de keu. Dit in tegenstelling tot het bandstoten, waarbij men voordat de 3e bal geraakt wordt, met de speelbal eerst minimaal 1 band is geraakt.

Driebanden is weer een stuk moeilijker, daarbij moet men, voordat de 3e bal geraakt wordt, eerst 3 bande door de speelbal geraakt worden. Daarnaast is het nog het kaderspelen, dit is echt voor de hogere spelers die niet meer het normale libre willen spelen. Om dit te mogen spelen moet de speler minimaal een moyenne spelen van 7,00 of meer.

Met 3 goede vrienden, Arnold, Jan en Leo, toog Arie die dinsdag al vroeg richting Ede. Om 10 uur moesten de 4 finalisten aanwezig zijn, uit Emmeloord, Langstraat Brabant, Arnhem en Bollenstreek dus. Arie moest 80 caramboles maken, zijn moyenne lag iets lager en de 3 andere spelers elk 90.

De 1e partij verloor Arie en alle omstanders en de zogenaamde experts zeiden al: die kan geen kampioen meer worden! Arie kwam echter maar 7 caramboles tekort. Een normale partij duurt ongeveer 27 beurten, maar in de 2e partij had Arie het echt op zijn heupen en gooide alle schroom van zich af en in slechts 13 beurten liet hij zijn tegenstander met slechts 40 caramboles achter zich.

Nadat alle spelers 2 ronden hadden gespeeld stond zijn 1e tegenstanders op 4 punten, wedstrijd winnen is 2 punten, verliezen is 0 punten en gelijk spelen is 1 punt. Samen met zijn laatste tegenstander  stond Arie toen op 2 punten. Als, ja als mijn 1e tegenstander nu zou verliezen in de 3e en laatste rond en Arie zou winnen, ja dan was er nog kans dat Arie kampioen zou kunnen worden.

Arie elf had geen kind aan zijn 3e tegenstander uit Langstraat en in 24 beurten won hij netjes zijn partij . Op de andere tafel gebeurde echt een zg wonder. De man uit Emmeloord met 4 punten stond meer dan 25 caramboles achter en kon met alle macht van de wereld niet dichterbij komen. Uiteindelijk verloor hij ook met 16 caramboles.

De eindstand was nu als volgt: Arie 4 punten, Ton vd Griendt uit Emmeloord, 4 punten, Henk de Beer uit Arnhem ook 4 punten en Kees Pulles uit Langstraat  0 punten. Maar wie was er nu Nederlands Kampioen?

Daar zijn uiteraard regels voor en die luiden: bij gelijk aantal punten wordt het percentage berekend tussen het aantal te maken caramboles en de gemaakte caramboles.  Arie te maken: 240 en gemaakt 233 is 97,1 %. Ton vd Griendt te maken270 en gemaakt 254 is 94,1 % Henk de Beer te maken 270 en gemaakt 223 is 82,6 %. 

Dit was dus de beslissing waardoor Arie vd Burg van BV Puyckendam zich Nederlands Kampioen Libre 2e klas mocht noemen. Een prachtig resultaat van de secretaris van de B.V. Puyckendam te Noordwijkerhout.

Dit is tevens een mooie gelegenheid om de biljartsport in Noordwijkerhout een beetje te promoten. Dus als er mannen of vrouwen zijn die ook graag willen biljarten of leren biljarten, bij Puyckendam is daar gelegenheid voor.

Want ook nu met ongeveer 30 leden zijn er spelers in alle gradaties, van te maken 25 libre tot en met kader spel van 140 (Gerard vd Voort). Dus een ieder speelt op zijn eigen niveau.

U bent vrij om gewoon eens langs te komen en het spel te bekijken of om zelf de keu ter hand te namen, spelen in competitieverband is mogelijk, maar ook alleen recreatief spelen behoort toe de mogelijkheden. 

Voor slechts 2 euro per week kunt u lid worden en heerlijk meedoen met het prachtige biljartspel. Uitleg of informatie kunt u inwinnen bij de secretaris, 06-25237248, of in de zaal.

Tekst: Biljartvereniging  Puyckendam.

Foto BON en PR.