Datum: 01-06-2020 - 18:03
08
me
'17

NoVaTo organiseert 2 lezingen: 'Noordwijkerhout tijdens de 2e Wereldoorlog' en 'Het Verleden van de Velden'.

Op donderdag 11 mei organiseert NoVato (Noordwijkerhout Van Toen) als eerste wederom een lezing over 'Noordwijkerhout tijdens de 2e Wereldoorlog'. Aan de hand van een tijdlijn die begint in 1939 kunt u luisteren naar gebeurtenissen die in Noordwijkerhout plaatsvonden....

tijdens deze periode. In deze lezing komen onder andere ervaringen van Noordwijkerhouters aan bod, maar ook verhalen van bewoners en medewerkers van Sancta Maria en St. Bavo. Er is informatie over vliegvelden, evacuaties en de atlantic wall, onderduikers en het verzet, maar ook de gevolgen van deze periode voor de inwoners van het dorp. Uiteraard gaat de lezing vergezeld van foto's en andere afbeeldingen.

* Donderdag 11 mei.
* Aanvang: 19:30 uur, zaal open 19:00 uur.
* Adres (let op): gebouw de Zeestroom, Hoogstraat 58a.

Tweede Lezing: Het Verleden van de Velden

Op dinsdag 23 mei kunt u komen luisteren naar de tweede lezing die gehouden wordt door archeoloog Jeroen van Zoolingen. Onlangs is zijn boek ‘Het Verleden van de Velden’ uitgekomen, een boek over de archeologie van de Duin- en Bollenstreek.

Wie beseft dat de eerste bewoners, van wat wij nu de Duin- en Bollenstreek noemen, al zo’n 5000 jaar geleden arriveerden? Intrigerende voorwerpen, gevonden tijdens het afgraven van de oude duinen, maken duidelijk dat dit in de prehistorie allerminst een onbewoond gebied was. Tijdens de grootschalige afzanding van de duinen in de 19de en 20ste eeuw zijn er veel archeologische vondsten gedaan. De meeste daarvan liggen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

U leert hoe het landschap van de huidige Duin- en Bollenstreek is gevormd en hoe de eerste boeren er neerstreken. Ook vertelt Van Zoolingen over de nederzettingen van de Romeinen en de middeleeuwse burgen en kastelen. Aan de hand van de bodemvondsten is af te leiden hoe de inwoners en bezoekers vroeger leefden. Zo is in Noordwijkerhout bij voorbeeld een bronzen mantelspeld van 3000 jaar oud gevonden.

* Dinsdag 23 mei.
* Aanvang: 19:30 uur, zaal open 19:00 uur.
* Adres (let op): gebouw de Zeestroom, Hoogstraat 58a.

Foto's PR