Datum: 13-11-2019 - 21:40
05
apr
'17
Paasweekend in De Zilk: mozaïekwedstrijd, shantykorenfestival én culinair.
Geschreven door Stichting Feestcommissie De Zilk

Paasweekend in De Zilk: mozaïekwedstrijd, shantykorenfestival én culinair.

De velden in de Bollenstreek beginnen weer te kleuren en dat kan maar één ding betekenen: de mozaïekwedstrijd in De Zilk is in aantocht! Dit jaar valt het mozaïekevenement samen met Pasen. Een goede reden om er een extra bijzonder weekend van te maken.

Mozaïekwedstrijd.
In de week voor Pasen zal het dorp zich al vervullen van hyacintengeur. Maandag 10 en dinsdag 11 april wordt er op de velden gewerkt aan het rissen van de hyacintenbloemetjes die nodig zijn voor de mozaïeken. Vanaf dan wordt er door de deelnemers hard gewerkt aan de meest geweldige creaties.

De mozaïeken worden gestrooid, gestoken of een combinatie daarvan. En iedereen heeft door de jaren heen een eigen techniek ontwikkeld. De een steekt de bloemen in trossen, de ander per bloemetje en dat kan dan weer met het kelkje of het kontje omhoog. Soms wordt er tot in de late uurtjes doorgewerkt, want het moet zaterdagochtend voor 9 uur klaar zijn.

 

Vanaf dat moment begint de zeer deskundige jury aan haar ronde langs alle deelnemers om hun bloemenkunstwerken te beoordelen. En niet alleen de jury komt langs. Iedereen is vanaf zaterdag 15 april welkom in De Zilk om de mozaïeken te komen bewonderen.

Bij alle invalswegen staan kistjes met plattegrondjes waar alle deelnemende mozaïeken te vinden zijn. Bij die plattegrondjes zit ook een formulier waarop u kunt aangeven welk mozaïek u het mooiste vindt. De uitreiking van de publieksprijs zal plaatsvinden op Paasmaandag.

Rommelmarkt, Shantykorenfestival en De Zilk Culinair.

Tweede Paasdag 17 april zullen de bloemenmozaïeken nog steeds te bewonderen zijn. Stichting Jeugdwerk De Zilk zal op deze Paasmaandag haar jaarlijkse rommelmarkt houden. Tussen 10 en 15 uur kunt u achter Trefcentrum De Duinpan voor een zacht prijsje uw slag slaan.

De opbrengst komt ten goede aan de Zilkse jeugd. Om deze dag nog een extra feestelijk tintje te geven, organiseert Shantykoor De Zilk het eerste Zilkse shantykorenfestival. Maar liefst zes koren zullen beurtelings optreden op drie verschillende podia verspreid door het dorp.


Het hoofdpodium bevindt zich op het parkeerterrein bij Trefcentrum De Duinpan. Hier kunt u ook aanschuiven bij De Zilk Culinair. Meerdere ondernemers zullen hier aanwezig zijn met heerlijke hapjes, van pizza tot biefstuk. Een heerlijke plek dus om de route langs de mozaïeken te beëindigen of te onderbreken. Prik lekker een vorkje mee en geniet ondertussen van het gezellige Shantykorenfestival.

 

Tekst en foto's Feestcommissie de Zilk.