Datum: 02-06-2020 - 23:22
22
mrt
'17

Teylingen College Leeuwenhorst: 10 jaar Schulbrücke.

Het is donderdagochtend en een 9-koppige delegatie van het Teylingen College Leeuwenhorst vertrekt met de trein richting het Duitse Heidelberg. Begeleid door docent Duits Frank Schmermbeck en alumni Michelle Steenvoorden nemen zeven leerlingen uit 5 vwo...

deel aan de internationale projectweek SchulBrücke Europa. Leerlingen uit zes Europese landen praten en discussiëren onder de leiding van de EJBW uit Weimar een week lang in het Duits over de geschiedenis en de toekomst van Europa.

De groep uit Noordwijkerhout vertegenwoordigt daarbij Nederland. Hun leeftijdgenoten in Heidelberg komen van scholen uit Duitsland, Hongarije, Polen, Slowakije en Litouwen.

“De teambuildingsactiviteiten op de eerste dag zorgden ervoor dat het ijs tussen de leerlingen snel brak” vertelt Bente Vendel enthousiast. “Je leert leuke mensen kennen en je leert elke dag een heleboel Duits. Na een paar dagen gaat het Duits praten bijna vanzelf” vult Mika Bakker aan.

10-jarig bestaan
Het hoogtepunt van het programma is een bezoek aan de Robert-Bosch-Stiftung in Stuttgart die naast de Deutsche Nationalstiftung als initiators en sponsors achter dit unieke project staan. Aanleiding van het bezoek is het tienjarig bestaan van het project SchulBrücke dat een netwerk van rond 50 scholen omvat en waaraan intussen meer dan 3000 leerlingen uit heel Europa hebben deelgenomen. De Europese leerlingen worden in Stuttgart door de directeuren Dr. Joachim Rogall (Robert Bosch Stiftung) en Dirk Reimers (Deutsche Nationalstiftung) verwelkomd.

Het project eist veel van de deelnemers. Thema’s als mensenrechten, democratie, ecologie, oorlog en vrede zijn geen alledaagse kost op een middelbare school. Toch sloeg het programma aan. “Het leukste om te doen vond ik een verhaal over de toekomst van Europa schrijven” zegt Kevin Wielinga. Dat vindt ook Lukas Verdegaal: “Deze utopieën  waren erg grappig en creatief. Zo werd onze leraar ineens bondskanselier van Duitsland.“

Met veel nieuwe indrukken en vrienden keren de leerlingen na acht dagen terug naar de Bollenstreek. Bente Vendel: “Als ik terugkijk op de SchulBrücke in Heidelberg, denk ik aan alle lieve mensen die ik heb leren kennen en heb gesproken. Deze week had ik nooit van mijn leven willen missen.”

Foto-onderschrift (v.l.n.r.):
Thomas von der Gönna (EJBW); Kevin Wielinga, Michelle Steenvoorden (alumni), Bente Vendel, Frank Schmermbeck (docent Duits), Mika Bakker, Lukas Verdegaal, Jasmijn van Veen, Jelle van der Ploeg, Susanne Visschedijk en Dirk Reimers (Deutsche Nationalstiftung).

Tekst en foto Teylingen College Leeuwenhorst.
Fotograaf: ©David Ausserhofer