Datum: 19-09-2019 - 14:28
21
feb
'17
Concert Leeuwenhorst Klassiek: indrukwekkend hoog niveau.
Geschreven door Teylingen College Leeuwenhorst

Concert Leeuwenhorst Klassiek: indrukwekkend hoog niveau.

Afgelopen vrijdag gaven de eindexamenkandidaten MUZIEK van het Leeuwenhorst een prachtig concert van hoog niveau in de Maria ter Zeekerk in Noordwijk. Doel van dit onderdeel van het eindexamen voor leerlingen met Muziek in hun pakket is om hen een klassieke muzikale...

ervaring mee te geven die hen bij zal blijven. In die opzet was het concert zeker geslaagd. Ook het publiek gaf na afloop aan dat het concert een diepe indruk achterliet, vooral door de volwassen repertoirekeuzes en de overgave en overtuiging van de musici.

Het grote, fris en krachtig klinkende bovenbouwkoor, bestaande uit 70 leerlingen van klas 4 t/m 6, opende het concert met een prachtig Libera Me van Gabriel Faure. Daarna volgde een serie optredens van individuele leerlingen, vaak begeleid door een of meerdere medeleerlingen.

Er kwamen aria’s voorbij zoals het sfeervolle “Lascia Ch’io Pianga” van Handel (Karlijn Warmerdam) en het prachtig gezongen “O del mio dolce ardor” van Gluck (Fay Padmos). Daarnaast werden er vele instrumentale werken gespeeld  voor gitaar, piano of saxofoon van o.a. Sor, De Falla en Korsakov. Stuk voor stuk waren dit mooie bijdragen.

Vaak is de keuze voor het klassieke stuk voor slagwerkers en bassisten lastig. Marijne Hoogkamer speelde een cellosonate van Bach op basgitaar. Met deze oplossing koos zij niet voor de makkelijke weg: een gedurfd en overtuigend optreden. 

Gemiddeld was het concert van een niveau dat ruim hoger ligt dan je van jongeren van 16 – 17 jaar zou verwachten, zeker aangezien velen geen klassieke achtergrond hebben.  

Ensemble

De ensemblestukken  waren bewerkingen voor melodisch slagwerk van bekende composities van o.a. Tsjaikovsky en Mozart. Vaak vallen dit soort bewerkingen onder de term “Klassenmuziek”, waarbij de kwaliteit van de compositie ernstig geweld wordt aangedaan.

Daar was nu geen sprake van. De vaak door de leerlingen zelf gearrangeerde stukken bleven muzikaal geheel overeind en werden overtuigend gespeeld.

De 6vwo groep bracht een  perfect uitgevoerd, veeleisend stuk minimal muziek van Steve Reich genaamd: Clapping Music. Met veel concentratie en geheel  foutloos lieten zij de complexe ritmes langs elkaar heen schuiven: een knap staaltje ensemblewerk.

Kippenvel
Bijzonder was de bijdrage van Eefje (sopraan) en Joep  Paddenburg (countertenor). Zij brachten het Stabat Mater van Pergolessi: een gewaagde keuze. Het duet is technisch en muzikaal veeleisend. Eefje en Joep, begeleid door orgel en strijkers, deden het publiek versteld staan met een prachtige, volwassen uitvoering.

Muziekonderwijs

Met hun bijzondere aanpak hebben Leeuwenhorst muziekdocenten Rudolf Draijer, Pauline van Eeden en Michiel Barendse een groep jongeren zó weten te inspireren dat zij een concert  in het voor hen minder bekende klassieke repertoire op dit niveau weten te brengen: zo moet muziekonderwijs zijn.

Enkele onderdelen van het concert zijn te zien op de Facebookpagina van de school: https://www.facebook.com/TCLeeuwenhorst.