Datum: 19-09-2019 - 14:52
15
feb
'17
Teylingen College Leeuwenhorst met 'Youth, Europe and Theatre' naar Finland.
Geschreven door Teylingen College Leeuwenhorst

Teylingen College Leeuwenhorst met 'Youth, Europe and Theatre' naar Finland.

Op zaterdag 18 februari vertrekt een groep van 27 leerlingen en 4 docenten voor 14 dagen naar Oulu (Finland) voor de 18e ronde van Youth, Europe and Theatre (YET), een van de internationaliseringsprojecten van het Leeuwenhorst  Samen met Finse collegae en...

leerlingen zullen zij een theaterstuk op de planken zetten.  

Met enorm succes is de eerste ronde van het project (YET 1, 2 en 3) uitgevoerd in Griekenland (1997), Italië (1998)  en Nederland (1999) . Dit leverde prachtige voorstellingen en onvergetelijke ervaringen op.

De tweede ronde (Yet4, Yet5 en Yet6) vond achtereenvolgens plaats in Palermo (2001), Oulu (Finland 2002) en Nederland (2003).  YET 7 vond opnieuw plaats in Finland. De daarop volgende jaren werd er gespeeld in Oulu, Rome, Livorno en Noordwijkerhout.

Europese prijzen
Het succesvolle YET-project heeft meerdere Europese prijzen gewonnen voor de bijzonder manier waarop leerlingen uit verschillende landen met elkaar in contact worden gebracht!

De bedoeling van het project is om deelnemers meer inzicht te geven in elkaars cultuur en elkaars culturele erfgoed, zodat zij een opener, minder bevooroordeelde hou¬ding t.o.v. andere culturen ontwikkelen. In het huidige Europa is dat geen overbodige luxe.

De jongeren verblijven in gastgezinnen en er wordt volgens een strak schema dagelijks gerepeteerd. In die twee weken is er slechts 1 dag vrij en aan het eind worden er 5 voorstellingen gespeeld.

Het maken van een theatervoorstelling met alles wat daarbij hoort aan teksten ,beweging, muziek en emoties, vereist intensieve  communicatie. Dat maakt deze ontmoeting zo indringend. Er komen dan ook veel langdurige contacten uit voort.

YET-site live
Het project is te volgen op de speciale YET-web-site: www.yet.nu. Ieder dag wordt er verslag gedaan van de belevenissen van de groep. De laatste voorstelling, op donderdag 2 maart zal live via het web worden uitgezonden.

 

Tekst en foto Teylingen College Leeuwenhorst.