Datum: 28-05-2023 - 04:50

Hoe ist? Ja bèst! 'Fris en modern'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!


Hoe ist? Ja bèst!  'Fris en modern'.
Zo zijn we het nieuwe jaar begonnen: Fris en Modern! Ik kijk opgewekt naar ons nieuwe logo en vraag me af waar die frisheid en dat modernisme nu precies vandaan komen.

Ik zie een parmantige tulp met daarachter een vergezicht van een opgestrakt bollenveld. Het geheel wekt een digitale illusie van een overijverige ontwerper die zonder opdracht op pad is gestuurd. Een logo zou een beeld van herkenning moeten zijn voor een bedrijf of andere instellingen.

Ons vorige logo verbond ons tenminste nog aan een identiteit “Hart van de Bollenstreek”. Als iemand mij vroeg waar ik woon, kon ik dat met trots en zonder twijfel meteen vertellen en hoefde ik die ander niet uit te leggen dat het om Noordwijkerhout ging.

Dit nieuwe logo raakt me niet en associeert me ook nog niet met ons geliefde dorpje. Ik denk aan alle serieuze vergadering die hierover hebben plaatsgevonden en de vele verschillende meningen die hierover zijn uitgesproken. De verschillende ontwerpen die zijn gemaakt voordat de “Logo Commissie” haar goedkeuring uitsprak.

Ik denk aan de ontwerpkosten, nieuwe visitekaartjes, briefpapier, enveloppen, webdesign, elektronische handtekeningen, screensavers en de nieuwe gemeentevlag. Alles heeft nu een frisse en moderne uitstraling en de kosten zijn openbaar en de gemeente heeft het project kostenbewust aangepakt.

Ik ben benieuwd wat dat laatste precies betekent. Kostenbewust binnen het van te voren bepaalde budget of markt conformheid? Het doet er nu niet veel meer toe. De vraag is eigenlijk of een investering in een nieuwe logo wel de juiste was. Ik heb nog nooit iemand over het oude logo horen klagen en er zijn nog zo veel andere zaken die aandacht vragen.

Het zou leuk geweest zijn als er voor de Noordwijkerhouters een keuze was geweest. Had ons via het Burgerpannel tenminste laten kiezen uit een aantal ontwerpen, of dat er überhaupt een nieuw logo moest komen.

Vanmorgen stapte een goedlachse Jaap bij ons binnen. Toen hij z’n jas uitdeed viel m’n blik onmiddellijk op het gloed nieuwe t-shirt dat hij aanhad. Het oude gemeentelogo stond breeduit boven z’n bollende buik te pronken, met daarboven een grote grijns en twinkelende ogen.

“Ze waren in de aanbieding bij de VVV, dus heb ik er maar gelijk een paar gekocht. Die nieuwe zijn veeeel duurder.”

Hoe is het? Ja bést, maar dat Frisse en Moderne moet nog komen.

RUUD