Datum: 30-05-2020 - 07:26

Hoe ist? Ja bèst! 'Het nieuwe centrum'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!


Hoe ist? Ja bèst! 'Het nieuwe centrum'.

Ik heb afgelopen week maar eens even naar die vragenlijst gekeken. Die vragenlijst over ons Noordwijkerhouts centrum die de gemeente moet vertellen hij wij die ervaren. Voordat ik echter driftig aan het invullen begon, ben ik eerst maar eens op stap gaan om met verse beelden op m’n netvlies dit karwei straks grondig te klaren.

Bij de ingang van de grootste supermarkt van Nederland heb ik verbaasd staan kijken naar de rode paaltjes en kettingen. Zou je er niet meer in mogen? “Het gaat om de fietsen,” wijst een keurige dame naar het bordje. “Je mag hier geen fietsen stallen, dat moet om de hoek.” Ik vraag me af waar we beter mee af zijn: een paar fietsen voor de deur of een soort politionele afzetting. Dit verdient in ieder geval geen bonus.

Al doorlopend, vraag ik me af waarom we in het centrum geen stoepen hebben. Het wandelend publiek voert met fietsers en gemotoriseerd verkeer een soort danse macabre uit. Vreemd dat het nog nooit is fout gegaan, bedenk ik me als ik de uitlaatgassen van een voorbij razende scooter opsnuif.

M’n weg wordt versperd door een grote, rode vrachtwagen van een andere supermarktketen die een bocht probeert te maken naar de Havenstraat. Benen op het witte bankje worden haastig ingetrokken en weddenschappen worden snel gemaakt of hij de uitgestalde bloemen wel of niet zal raken. Het gaat maar net goed en de rode reus verdwijnt langzaam uit het zicht.

De waterpomp onder de Linden staart me treurig aan. Het is niet authentiek noch antiek, het is eigenlijk helemaal niets en past niet bij de historische uitstraling van de kerk. Zou het automatisch water geven als ik m’n handen er voor houd? Hadden ze 300 jaar geleden vast leuk gevonden.

Ik tel de dode winkelramen in ons centrum en het valt me op dat er de laatste tijd weer panden in gebruik zijn genomen, maar dat er ook nog veel leeg staan. Hebben we te veel winkelruimte of hebben we te weinig winkels? Vast niet over nagedacht bij de laatste nieuwbouw.

De rode supermarkt in het terassengebied is me een stekende doorn in het oog. Rammelende karretjes, slordig geparkeerde fietsen en scooters tegen het stenen muurtje van de kerk vormen het decor van een slecht geregisseerd centrum.

Met deze beelden heb ik me fanatiek op de vragenlijst gestort, maar eigenlijk weet iedereen al lang wat er zou moeten gebeuren om het geheel op te fleuren.

Hoe ist? Ja bèst, want binnenkort krijgt ons pittoreske centrum eindelijk het aanzien dat het verdient!

RUUD