Datum: 05-06-2020 - 08:05

Column Egbert van der Weide 'Hoofd'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 09-09-2015 Egbert van der Weide > 'Hoofd'.
Een paar weken geleden heb ik mijn Facebookprofielfoto veranderd. De vorige foto was een jaar of 7 oud. Ik schrok er een beetje van hoeveel verschil er zat tussen mijn hoofd toen en diezelfde kop anno nu. Een verontrustende gewaarwording.

Opgeteld bij de ras in aantal toenemende seniorenmomentjes en het feit, dat ik acrobatische fietstoeren die ik voorheen losjes tot stand bracht nu moet bekopen met een smadelijke val en dito gebroken ledematen, kan het maar één ding betekenen. Ik word ouder. 

Natuurlijk, iedereen wordt ouder. Voor u, geachte lezer, gaan de jaren even snel als voor mij. Maar dat is slechts tot op zekere hoogte een vertroostend besef. Je eigen veroudering voel je nu eenmaal beter dan die van een ander. Ik zag het ook helemaal niet aankomen.

Ik bedoel, zolang je op Facebook een foto van jezelf-als-jonge-god handhaaft, waan je je veilig. En ook na in totaal 38 jaar verkering en huwelijk was ik blijkbaar voor mijn vrouw elke ochtend weer een bekende verschijning. Zij herkende mij steevast, zij heeft het dus ook niet aan mij gezien.

Nou zegt dat niet alles. Gezichten zijn niet haar sterkste kant. Op de fotocollage die oudste zoon plus vriendin toestuurden vanuit de Zuid-Amerikaanse jungle, herkende zij haar eerstgeborene niet. Het boek ‘Ontaarde moeders’ heb ik bij een eerdere aanleiding al voor haar gekocht, anders had ik dat subiet alsnog gedaan.

Van wie is die kaart, vroeg ze nietsvermoedend, en wie is die oude man aan die liaan op dat fotootje? Moederliefde is dus blijkbaar niet blind. Maar dat terzijde. Wat mij trof, was het feit dat ook zoonlief al oud begint te worden.

Toen onze kinderen klein waren, hebben we dikwijls verzucht dat je oud werd van vier kleine dreutels in huis. Maar neem van me aan: je wordt pas oud van ouder wordende kinderen. Al haast ik me te zeggen dat ìk terstond wist wie de afzenders van die junglekaart waren.

Ik mag er dan wel oud uit zien, maar kippig ben ik nog niet. Of herkende ik misschien mijn zoon omdat hij zo op z’n oude vader gaat lijken…

ehvanderweide