Datum: 30-05-2020 - 08:05

Hoe ist? Ja bèst! 'Markt Perikelen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

22-08-2015 - 'Markt Perikelen'.
Markten zijn zo oud als de wereld en bestaan in vele vormen. Het doel van deze handelsplaatsen is om verkopers en kopers bij elkaar te brengen en als het gaat om de traditionele weekmarkten, is een stukje gezelligheid ook niet weg.

Afgelopen weken hebben we weer kunnen meemaken hoe gezellig een markt eigenlijk kan zijn. De kleurige kramen rond het Dorpsplein en in de Havenstraat vormden een bont decor voor de vele toeristen en dorpsgenoten. Kortom, een vrolijke en levendige bijenkorf waarbij zelfs de gescalpeerde Linden iets van hun triestheid zijn kwijtgeraakt.

De komende 46 weken zullen we het weer moeten doen met onze ‘gewone’ weekmarkt. Een paar trieste kramen, twee veel te grote noten- en kaaswagens en een eind verderop een eenzame bakker met verse stroopwafels. Een schril contrast met de fleurigheid van de afgelopen 6 weken.

Natuurlijk kun je onze dorpsmarkt niet vergelijken met markten in de grote steden, maar van iets meer gezelligheid en variatie zou het toch al snel een beetje opknappen. Begin maar eens met het verbannen van die monstertrucks. Die vierkante blokken hebben geen uitstraling, staan in de weg en bovendien heb ik er een hekel aan als mensen op me neer kijken als ik iets wil kopen.

Gewoon terug naar de traditionele kramen die op elkaar aansluiten en geen eenzame en verlaten eilandjes. Dan hebben we nog een Marktplein dat de uitstraling heeft van een mislukte Vinex wijk. Marktpleinen horen een historische uitstraling te hebben met van die onhandige kobbelkeitjes waar je nauwelijks over kunt fietsen zonder dat je stuur uit je handen trilt. Anders moet je het geen Marktplein noemen.

 

Vanaf nu zijn we gewoon allemaal toeristen is ons eigen dorp en dat betekent dat onze markt voortaan plaatsvindt rond de kerk op het Dorpsplein met alleen nog maar echte, houten kramen. Ik heb me inmiddels voorbereid en ga op maandag gekleed als een echte toerist. Slecht passende korte broek, verkeerde kleur T- shirt, witten sokken met bruine schoenen en een fietstas in de hand.

Hoe ist? Ja bèst, kauwend op een verse stroopwafel.

RUUD