Datum: 01-06-2020 - 16:54

Hoe ist? Ja bèst! 'Wandelvoetbal'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

09-08-2015 - 'Wandelvoetbal'.

Ik heb me aangemeld bij www.noordwijkerhoutinbeweging.nl.

Tot voor kort wist ik niet dat het bestond, maar de aankondiging dat deze club een nieuwe sportaanbod in hun portefeuille heeft opgenomen, heeft me nieuwsgierig gemaakt. Wandelvoetbal heet het fenomeen. Het bestaat het alweer een tijdje en het is over komen waaien vanuit Engeland, waar het is begonnen om 60-plussers weer op het veld te krijgen.

Een mooi initiatief natuurlijk, want uiteindelijk is alles beter dan op je stoel de groei van de geraniums te bewonderen. Toch krijg ik er een beetje vreemd beeld bij. Ik ben niet echt een voetbalkenner, maar als je alleen maar in een wandel tempo achter de bal aan mag, lijkt me dat niet echt spannend.

Hoe maak je dan nog een spectaculaire sliding waar het publiek voor op de banken gaat staan. En hoe gaat het dan als er een opstootje is? Mag de scheidsrechter alleen maar rustig wandelend op de vechtende kemphanen afgaan? Het lijkt me dat een scheidsrechterlijke interventie dan altijd te laat komt en dat de brancard dragers vast op hun dooie gemak het veld op kunnen wandelen.

M’n fantasie slaat altijd hopeloos op hol bij dit soort dingen. Ik zie reservespelers zich langs de kant warm wandelen en ballenjongens eindeloos traag de ballen ophalen. De wave op de tribunes wordt in slow motion uitgevoerd en herhalingen op televisie zijn niet meer nodig. We hebben immers alle tijd om de spelmomenten tot ons te laten komen.

Ik heb inmiddels m’n oude voetbalschoenen weer ingevet en verlang naar het strak gemaaide grasmatje om na jaren m’n kunsten weer eens te vertonen. Ik ben ook al voorzichtig in training gegaan. Rennen is er niet meer bij; ik doe alles wandelend. Stevig doorwandelend.

Dit weekend staan er zelfs twee stevige trainingswandelingen op het programma. De opbouw van Noordwijkerhout Culinair is begonnen en dat betekent een wandeling van huis naar het dorp en een hele langzame rondgang langs alle tenten en kramen.

Ik moet alleen nog even kijken of er ook een junioren afdeling is bij de wandelvoetbalvereniging. Ik voldoe nog niet aan het leeftijdscriterium, maar ja, jong geleerd is oud gedaan. Niet waar?

Hoe ist? Ja bèst, lekker eten en trainen tegelijk.

RUUD