Datum: 03-07-2020 - 16:33

Hoe ist? Ja bèst! 'De Afzeggolf'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

 

12-07-2015 - 'De Afzeggolf'.
Hij zit half onderuit in z’n stoel. De cowboyhoed staat op de rand van z’n neus en de grote, stoffige western laarzen wijzen met de punten omhoog. Het lijkt wel een scene uit die oude western “The good, the Bad and the Ugly” alleen de muziek ontbreekt nog. De outfit staat hem niet slecht, maar met dat sombere gezicht onder die hoed lijkt hij wel erg veel op de “Ugly” van het trio.

Jaap kijkt me met trieste ogen aan, net zo somber als het verschraalde biertje in z’n hand. Ondanks de warmte weigert hij z’n verstikkende outfit om te ruilen voor iets luchtigers. Hij had zich verheugd op het Country Festival, maar vanwege de hittegolf is dit afgelast. Hopelijk slechts uitgesteld tot eind augustus.

Uit protest heeft hij besloten z’n outfit te dragen totdat er een nieuwe datum voor dit jaarlijkse festijn bekend is. Het contrast is schril. Iedereen gaat gebukt onder de warmte en zoekt zo veel mogelijk verkoeling in en rondom het water, maar het lijkt m’n trieste vriend allemaal niet te deren.

We zitten bij mij in de tuin. De parasol en de ventilator op z’n hoogste stand zorgen voor een beetje verkoeling, maar de hardnekkige hitte houdt z’n verlammende uitwerking.  Ik vraag Jaap waarom hij nu als een morrend kind in de rondte loopt. ‘Kijk’, zegt hij. ‘Heel veel evenementen die jaren een traditie in ons dorp zijn geweest, hebben dit jaar voor het laatst plaatsgevonden. Volgend jaar geen Avondvierdaagse, geen Dollen tussen de Bollen en geen Lazy in the Park meer.’

Hij neemt nog een slok van z’n biertje en gaat dan verder. ‘Mensen zijn organisatiemoe en de Gemeente maakt het er ook al niet makkelijker op. En als ze nou ook nog m’n Country Festival afpakken, dan is er toch helemaal geen lol meer aan.’ Hij trekt een triomfantelijk gezicht en zegt dat hij op deze manier duidelijk maakt dat hij het er niet mee eens is.

Ik pak nog een koude verfrissing voor ons en stap met m’n zwembroek in m’n 60cm hoge plastic badje om wat verkoeling te zoeken. Ik leg m’n grote vriend uit dat zijn actie naar alle waarschijnlijkheid zinloos is en dat hij beter kan beginnen om mensen te vinden die willen helpen om al deze evenementen te organiseren. ’Begin maar eens bij je Carnavalsvereniging’, stel ik voor. ‘Die weten tenminste wat feestvieren is.’

Jaap denkt een ogenblik na en dan verschijnt er een grote glimlach onder z’n hoed vandaan. Hij staat energiek op en ontdoet zich in record tempo van al z’n kleren om vervolgens bij mij in het badje te springen. ‘Jij hebt altijd van die goede ideeën,’ grijnst hij.

Hoe ist? Ja bèst, behalve het gezelschap in m’n badje.

RUUD