Datum: 14-08-2020 - 19:42

Column Egbert van der Weide 'Onthaasten'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 01-07-2015 Egbert van der Weide > 'Onthaasten'.
Nooit geweten dat je ergens zo van kunt onthaasten. En dan bedoel ik niet eens mijn vakantie. Die was zeer ontspannend, daar niet van. We waren letterlijk in de wolken, dat wil zeggen: als die er waren. Vaak genoeg waren ze er niet, en dan zaten we heerlijk op een zonnig terras met een schitterend uitzicht op de overkant van het dal.

En in de verte: hoge Alpentoppen en eeuwige sneeuw. En je leeft relaxed. Je staat misschien niet eens zoveel later op dan normaal, maar je staat anders op: er hoeft niks. Je hoeft ook geen krant te lezen, want Trouw werd daar niet bezorgd. Niemand is zo gek om 6 kilometer omhoog te fietsen voor die ene abonnee.

Het wereldleed werd ons daardoor enigszins bespaard. Ook dat helpt. En dan: je doet alles op je gemak en je bepaalt zelf wanneer. Op de terugweg hebben we 3 uur in een file gestaan – en ook dat is een vorm van onthaasten. Gezien de ernst van het ongeluk dat verderop gebeurd was, hoort u ons over dat lange wachten niet klagen.

Maar het echte, grote onthaasten kwam in de laatste dagen van mijn vakantie. We waren al lang en breed weer thuis. De was gedaan, de spullen opgeruimd, koffers op zolder, boeken terug naar de bieb of naar particuliere uitleenadressen (waarvoor nog onze dank!), post afgehandeld en kranten nagelezen.

Toen begon een korte werkvakantie. Bij zoonlief moest worden geschilderd. j heeft zijn appartement in de Leidse binnenstad de laatste jaren stap voor stap op orde gebracht. Maar een van de dingen die nog uitstond, was het schilderen van de raamkozijnen. Dat zou ik voor hem doe had ik beloofd.

Losschroeven en demonteren van alles wat vast zit. Alles afnemen met ammoniawater. Gaatjes vullen en laten drogen. Soort schuurcabine fabriceren van kamerhoog plastic. Schuren. Alles opnieuw afnemen. Afplakken: bijna 40 meter afplakband. Grondverf erop. Laten drogen. Schuren. Aflakken.

En tussendoor herhaaldelijk drie trappen af en weer op, want dit vergeten en dat niet bij me. Wie mooi schilderwerk af wil leveren, moet geduld hebben. Veel geduld. Heel veel geduld. Ik ben zeer tevreden. En zeer onthaast.

Egbert van der Weide