Datum: 03-06-2020 - 18:47

Column Egbert van der Weide 'Groentegedoe'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 17-06-2015 Egbert van der Weide > 'Groentegedoe'.
’s Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten. Letterlijk. Ze weten met allerlei acties de tere kinderziel te raken. Daarin ontluikt bij elke nieuwe campagne de begeerte. Hebben, hebben, hebben is het devies. En ouders en grootouders, ooms en tantes en buren en wat niet al, trappen er met open ogen in. Ze kopen. Wij ook.

Dus zaten we een week of wat geleden met een hele voorraad van die doosjes met een doe-het-zelf-groentetuintje. Doosjes vol belofte. Selderie, bieslook, sla, spinazie, radijsjes, lente-uitjes, aardbeien, broccoli en tijm van eigen grond. Onbespoten en heerlijk vers.

Dat het voor iemand op wiens fijne motoriek het een en ander aan te merken is, nog een heel gepriegel is om dat allemaal voor elkaar te krijgen, staat er natuurlijk niet bij vermeld. Eerst moet je die petieterige zaadjes in die veel te kleine doosjes wurmen.

Daarna  moet je de miniplantjes zonder al te grote schade aan blaadjes of worteldraadjes daaruit peuteren en in de volle grond zien te krijgen. Dat het allemaal erg lang duurt voor je dan eindelijk eens kunt gaan oogsten, mag de pret natuurlijk niet drukken.

Evenmin, dat het resultaat wel erg pover is. Ik bedoel: er staan nu vier radijsplantjes in mijn moestuin. Elk één, zult u zeggen. Nou, wat een weelde! En dan moeten we vervolgens zeker gaan vechten om die vierde!

De spinazie leverde nog wel wat op, maar om genoeg te hebben voor ons alle drie moest ik mij weer naar de bewuste winkel reppen. Kassa! Volgens mijn berekening hebben we eigen aardbeien zo rond Sint Juttemis.

Het enige wat echt goed lijkt te lukken, is de sla. Maar die is dan weer klaar wanneer wij elders vertoeven. Twaalf kroppen sla tegelijk. Dat betekent dat Jasmijn elke dag een krop sla moet eten. Want laten staan is ook zo zonde. Dan schiet ze door.

Ok, dan hebben we zaad en kan het verhaal opnieuw beginnen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het daar nog van komt. Want ik wil best moestuinieren, en lui ben ik ook niet. Maar ik ben meer van grote stappen – snel in de winkel…

Egbert van der Weide