Datum: 05-04-2020 - 18:27

Column Egbert van der Weide 'Afbraak'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 10-06-2015 Egbert van der Weide > 'Afbraak'.
Dat alles z’n tijd heeft, weten we al sinds Prediker dat voor ons opschreef. En daarvoor was dat ook al zo. Dat bijvoorbeeld veel gebouwen ook een soort uiterste houdbaarheidsdatum hebben, hoort daar bij. Pas nog zagen we op BON een foto van de afbraak van het eens zo fonkelnieuwe en hypermoderne Puyckendam.

Verouderd, niet geschikt voor de huidige populatie. En we snappen allemaal dat verbouwen vaak veel duurder is dan nieuwbouw. Daarbij heeft onze kleine Padua het toch maar voor elkaar gekregen dat dit project tot stand gekomen is – en dan ook nog eens zo mooi en ruim.

Alles heeft z’n tijd, en nu was het tijd voor iets nieuws. Daarbij: de afbraak van een gebouw als dit is natuurlijk helemaal niets vergeleken met wat er verder gebeurt in de zorg. En in het onderwijs. En op het gebied van sport en cultuur.

Daar ontstaat onderhand een gapend gat tussen een overheid die zich terugtrekt en de burgers die voor hun nieuwe taak niet echt klaar staan. Dat de overheid zich terugtrekt, is deels een goede zaak. Er was wel heel erg veel gepamper.

Maar achter die terugtocht gaat helaas een triest gebrek aan visie schuil. Geen visie is ook een visie, inderdaad.  De burger (dat bent u en dat ben ik) zal er wel uitkomen. Hij heeft er de tijd niet meer voor (want iedereen moet werken) en hij is het verleerd toen het hele middenveld werd afgebroken.

Maar het komt met die burgers wel goed. Ondertussen is er overal afbraak, zonder te weten waar en hoe er vernieuwbouwd moet gaan worden. Met een ongehoorde knieval voor de almacht van de economie was eerst ‘privatisering’ en daarna ‘participatie’ het toverwoord.

Het lijkt wel alsof de overheid niet weet hoe snel ze uit de voeten moet zijn. Ach, wat is het dan met Puyckendam allemaal goed geregeld! Pas als er een gebouw klaar was, werd er verhuisd. Voor de bewoners werd goed gezorgd.

Na en ondanks alle commotie die een verhuizing met zich meebrengt wanneer je zo oud geworden bent, heeft nu toch iedereen die het aangaat zijn plek gevonden. Niemand kwam op straat te staan, iedereen wist waar hij of zij aan toe was. Verkade for president?

Egbert van der Weide