Datum: 05-08-2020 - 14:58

Column Egbert van der Weide 'Desolaat'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 27-05-2015 Egbert van der Weide > 'Desolaat'.
Ze staat er niet op haar best bij momenteel, de Witte Kerk. De restauratie van de buitenkant is in volle gang. De scheuren zijn weer dichtgemaakt, maar nog duidelijk te zien: dikke bruine cementstrepen markeren hun plaats. Echt fraai is dat niet.

Het dak wordt ook hersteld: ladders staan tegen de leien op, er wordt lood vervangen en wat niet al. Is evenmin een fraai gezicht. Er staan hoge hekken om de kerk heen, uit veiligheidsoogpunt. En opzij staan twee keten van de aannemer. Het ziet er een beetje desolaat uit.

Wie mooi wil worden moet pijn lijden, of zoiets. Het is net als bij de voorjaarsschoonmaak: het moet eerst erger worden. Al ben ik bang dat de grote schoonmaak al even archaïsch is als het opschrift boven deze column. Archaïsch is trouwens ook niet modern.

Maar al die rommel rond en aan de kerk is van voorbijgaande aard. Wanneer straks alles klaar is wordt ze gewit en vormt ze weer als vanouds het stralend middelpunt van ons dorp. De minder fraaie toestand van dit moment is gelukkig maar tijdelijk.

De prangende vraag (ook dat is een archaïsch woord geloof ik, maar u kunt het allemaal vinden in het woordenboek) is, of de omgeving van de kerk nog wel zo passend is voor dit juweeltje. Want je kunt in al je eenvoudige schoonheid ergens het stralend middelpunt van zijn, maar die glans is er gauw af wanneer je directe omgeving er gewoon verrommeld uit ziet.

Eén boom helemaal verdwenen, drie bomen van hun kruin ontdaan, lichtjes die het al meer begeven. Ondertussen steken ook nog allerlei onzalige plannen omtrent het muurtje de kop op. De wildgroei aan straatmeubilair noem ik maar niet meer: de hoop dat daar naar gekeken wordt heb ik laten varen.

Laat staan, dat we mogen verwachten dat er gauw iets aan gedaan gaat worden. Misschien kan de gemeenteraad in een pauze van zijn vergadering eens een rondje om de kerk maken, om het allemaal in ogenschouw te nemen? Ik zorg voor een koffiestop in de Witte Kerk. En voor commentaar, uiteraard…

Egbert van der Weide