Datum: 05-04-2020 - 19:43

Column Egbert van der Weide 'Pinksterduif'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 20-05-2015 Egbert van der Weide > 'Pinksterduif.
Alles wat moeder natuur in zich heeft, komen we in op het geringe oppervlak van onze tuin tegen. De pracht van appelbloesems en het drukke verkeer van allerlei insecten. De kleur van de bloemen en het nieuw gelegde gras. Maar ook de dark side of nature: dat gras was eerst vakkundig om zeep geholpen door een ietwat te sterke onkruidverdelger.

En sommige van die insecten kunnen lelijk steken. Het merelpaar dat ik de klimop nestelde en drie jongen kreeg, moet=st net als wij met lede ogen aanzien hoe 2 van hun 3 kinderen slachtoffer werd van een groepje kauwen. Zo gaat dat óók in de natuur. Maar er is hoop onderweg.

Op de lamp bij onze voordeur broedt een paartje tortelduiven. Ze hebben daar wat takjes en blaadjes bij elkaar gegooid en zijn er stevig op gaan zitten. Duivennesten zijn niet meer dan dat. Daarna werden er eieren gelegd, en nu zit ze met een spiedend oog op onze voordeur en op alle mogelijke bedreigingen die daar mogelijkerwijs uit- en ingaan, te broeden.

Volgens mijn berekeningen zijn de eieren gaar zo rond Pinksteren. En dat zou natuurlijk geweldig zijn! Is niet de duif het symbool bij uitstek van de heilige Geest? En is Pinksteren niet het feest bij uitstek van de symbolen: vuur en wind en taal. En ook: die duif uit de hoogte.

Da’s wel gek: van alle christelijke feestdagen scoort Pinksteren laag, als het gaat om bekendheid. Vraag een voorbijganger of hij weet waar dat feest over gaat, en hij zal u doorgaans het antwoord schuldig blijven.

U weet wel beter: over vurige bezieling gaat het, over hartverwarmende liefde, over lucht en ruimte, over een woord dat in alle talen hetzelfde bewerkt. Leven. En dus die duif van de vrede tussen God en mensen, tussen mensen onderling. Die twee tortelduifjes zitten dat zomaar symbolisch uit te broeden.

Het kraamfeest wordt overigens niet bij onze voordeur gehouden, maar ijs en weder dienende op Klein Leeuwenhorst, Gooweg 45, in de oecumenische Pinksterviering van de kerken in Noordwijkerhout. Elders leest u er meer over, klik hier. Weet u welkom.

Egbert van der Weide