Datum: 05-04-2020 - 17:51

Column Egbert van der Weide 'Majesteitsschennis en ander klein leed'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 13-05-2015 Egbert van der Weide > 'Majesteitsschennis en ander klein leed'.
Het gebeurde een week of wat geleden. Van een avondlijk ommetje met de hond liep ik naar huis. De bus uit Noordwijk spuugde een groepje meiden uit. Een hele kudde, 12 vrouw sterk. Ze waren een jaar of 15, 16.

In hun opgewonden gedrag openbaarde zich de aard van de versnaperingen die ze hadden genuttigd. Gemiddeld waren ze aardig aangeschoten. Eén van de dames was echt boven haar theewater.

Luidkeels doorspekte ze haar zinnen met krachttermen. Ze riep daarbij haar metgezellen of wie dan ook op tot geslachtsgemeenschap. Daarbij bleek dat ze enig onderwijs genoten had. Ze deed het namelijk in het Engels. F*ck dit en f*ck dat. Zo’n beetje om het andere woord klonk het.

Daarnaast bleek haar moeder een ernstige ziekte te hebben. Ze verwees althans naar die moeder met de uitdrukking ‘dat teringwijf’. Ik hoop dat het inmiddels beter met haar gaat.

Ik moest aan dit voorval denken, toen ik hoorde van de man die bij een demonstratie tegen Zwarte Piet een dergelijke oproep aan ons koningspaar had gericht. F*ck de koning. Overigens: wat dat nou met Zwarte Piet te maken had, is mij een raadsel. Maar dit terzijde.

De man in kwestie loopt kans op een veroordeling vanwege majesteitsschennis. Dat is voor anderen aanleiding tot een discussie om heel het wetsartikel, dat schennis van de majesteit regelt, af te schaffen. Het is niet van deze tijd. En het is discriminerend. Ze hebben gelijk.

Het is een merkwaardig onderscheid. Je mag iedereen het f-woord toeroepen, behalve de koning en de koningin. Dat klopt niet. Het is voor iedereen beledigend. Maar afschaffen helpt natuurlijk niet.  Ik pleit ik ervoor het artikel uit te breiden. Ik word liever ook niet met dergelijke woorden aangesproken.

 

Elk f-woord en elke toewensing van wat voor ziekte dan ook, moet strafbaar gesteld worden. De advocaat van de aangeklaagde man beweert, dat het roepen van zijn cliënt valt onder vrije meningsuiting. Ammehoela: wie ‘f*ckjoe!’ roept verkondigt geen mening, maar beledigt.

 

Terwijl er zoveel redelijke alternatieven zijn, in goed Nederlands. Ik  ben het niet met je eens. Je kunt me wat. Ga toch weg. Ik noem maar wat. Klinkt veel vriendelijker.

En de dame uit de bus raad ik aan wat voorzichtiger te zijn met haar woorden. En met alcohol. En met haar moeder…