Column Egbert van der Weide 'De zon gaat zinloos onder – morgen moet zij toch weer op'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 22-04-2015 > 'De zon gaat zinloos onder – morgen moet zij toch weer op'.
Er zijn weinig bezigheden zo zinloos als de afwas. Elke dag komen dezelfde borden en kopjes voorbij in het sop. Zinloos schoongemaakt: morgen worden ze toch weer smerig. Het bezit van een vaatwasmachine verzacht die zinloosheid, maar heft ze geenszins op.

Behangen is ook zoiets. Het oude behang is misschien niet meer in de mode, maar het zit nog zo vast op de muur dat je het er met geweld af moet halen. Oké, er zit een hoekje los, het is hier en daar wat vergeeld. Hang gewoon een groter schilderij op. En met gedimd licht zie je van dat gele ook niks.

Want wat een werk! Kamer leeg (waar laat je de zooi?), vloer afdekken, oude lagen lospeuteren en afstomen waarbij het pleisterwerk mee komt, gaten en scheuren herstellen, tafel zoeken, banen meten en knippen, stijfsel maken en smeren (eerst te dik, dan te dun), er scheurt een baan, er blijft een naadje zichtbaar.

Tal van huwelijken gaan erop stuk. En als het klaar is, komt dezelfde muurversiering weer te hangen, en als je de lamp dimt, zie je niet dat er behangen is. Voor de oppervlakkige beschouwer is ook het eerste begin van de restauratie van de Witte Kerk een zinloos gebeuren.

Er werden her en der grote scheuren in de muur gemaakt: stenen weg gebikt, cement weg gehakt, tot er gaten kwamen waar je bijna doorheen kon kijken, regelrecht de kerk in. En daarna werden die gaten weer dichtgemaakt. Nou vraag ik je!

Deskundigen kunnen je vertellen dat de scheuren er al zaten en schuil gingen achter het pleisterwerk en het witsel. En juist onzichtbare scheuren zijn gevaarlijk. De grote muurankers ter hoogte van het orgel waren door het trillen van dat orgel aardig aan versteviging toe.

Er gaat nog meer gebeuren: vanaf de zomer is de binnenkant aan de beurt. Dat het nu gebeurt, is allemaal mede te danken aan u: iedereen kan nu zien hoe de opbrengst van de kerkenveiling in 2013 wordt besteed.

Mocht u die gemist hebben, uw gift is alsnog welkom: NL 66 RABO 0346903750, t.n.v. College van Kerkrentmeesters Prot. Gemeente. En ik beloof u: dat is beslist geen zinloos weggegooid geld…