Datum: 04-08-2020 - 07:48

Hoe ist? Ja bèst! 'Een kink in de kabeltaks'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

17-04-2015 - Een kink in de kabeltaks.
Als onze burgervader het even niet zitten, dan belt hij mij of we pakken samen even een terrasje. Iedereen heeft wel eens behoefte aan een uitlaatklep en hij weet dat zijn onzekerheden bij mij veilig zijn.

Afgelopen week hadden we ook weer zo’n telefonisch momentje. Hij vertelde me dat hij graag wil zorgen voor een veilig en fraai uitziend Noordwijkerhout. Dat fraaie lukt wel, maar dat veilige bezorgt hem regelmatig een slechte nachtrust.

We zijn in de bollenstreek de gemeente waar per inwoner de meeste woning- en auto-inbraken plaatsvinden, de meeste zakken worden gerold en auto’s gestolen worden. Daarnaast worden in sportparken met grote regelmaat vernielingen aangericht. Hij wil het aanpakken, te vuur en te zwaard bestrijden. Hij wil de geschiedenisboeken in als de meest succesvolle crime fighter van de streek, maar weet nog niet precies hoe.

Hij heeft al wel een beginnetje gemaakt. Zo legt hij me uit dat per 1 januari de sluitingstijden verruimd zijn voor een aantal horeca gelegenheden in het centrum en dat heeft al tot minder overlast geleid voor omwonenden. Verbaasd hoor ik hem aan en vraag wat het verschil dan is met 2014, want na 01.00 uur zijn de deuren nog steeds gesloten.

Dat klopt, je mag er dan weliswaar niet meer in, maar je hoeft er tot 04.00 niet uit. Dus als ik na 01.00 uur even een broodje wil halen, kan ik daarna niet meer naar binnen. Inderdaad, maar dat is juist het briljante, vertelt hij me enthousiast. De andere horeca is op dat tijdstip gesloten, dus je hoeft er ook niet uit om iets te halen.

Ik probeer de logica te verwerken en dan vraagt hij hoe ik de criminaliteit zou aanpakken. Ik vertel hem uit dat ik de opbrengsten uit de kabeltaks zou gebruiken om de strijd aan te gaan. Kabeltaks? vraagt hij verbaasd. Ik leg hem uit dat het officieel precariobelasting heet en dat het z’n bijnaam dankt aan de vele kabels die in gemeentegrond zijn gelegd door de kabelexploitanten. Wat de gemeente de exploitanten heft, wordt door hen direct doorberekend aan de burgers en dat komt dan weer neer op € 98,= per inwoner per jaar.

Met dit tarief is ons dorp topscorer van Nederland en levert het de gemeentekas ongeveer € 1,5 miljoen per jaar op. Het gemiddelde, landelijke tarief ligt echter op ongeveer € 50,= per inwoner. Met een simpele rekensom leg ik hem uit dat hij dus eigenlijk zo’n € 750.000,- tot z’n beschikking heeft om z’n strijd tegen de misdaad te voeren.

En daarmee is de kink uit de kabel, reageert hij enthousiast.

 

‘Gaat het weer een beetje? Ja hoor, bèst!’

RUUD