Datum: 05-04-2020 - 19:16

Column Egbert van der Weide 'Leve het openbaar vervoer'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 15-04-2015 > 'Leve het openbaar vervoer'.
Allereerst: ik meen wat hierboven staat. Ik geef meteen toe dat ik ook een auto heb en daar wellicht meer mee rijd dan nodig is. Tegelijk probeer ik, zeker de laatste maanden, vaker de bus en de trein te nemen naar bestemmingen die zich daar goed voor lenen. Want ik ben fervent voorstander van goed openbaar vervoer.

Het liefst zie ik nog beter openbaar vervoer. Bezuinigingen daarop brengen ons in een vicieuze cirkel: hoe minder bussen en  treinen, des te minder passagiers. En dus opnieuw minder bussen en treinen. En dus opnieuw minder passagiers. Enzovoorts enzovoorts.

Het omgekeerde geldt dan ook: verbeterd openbaar vervoer zal de verkeersdruk op onze regio verminderen. Maar ja: autolobby en oliemaatschappijen zijn het daarmee niet eens. En die hebben een dikke vinger in de regeringspap. En dat levert dan wel heel  vreemde situaties op.

Want wat zag mijn oog, toen ik na een kort reces vorige week huiswaarts reisde (jawel: met trein en bus)? Bij station Leiden reden de streek- en stadsbussen af en aan. Veel van die bussen waren voorzien van reclame. Dat snap ik wel. De busmaatschappijen moeten toch ergens het geld vandaan halen. Buschauffeurs leven ook niet van de wind.

Ik heb me er ook allang overheen gezet dat de bussen niet meer geel zijn. Dus die reclame kan er ook wel bij. Maar de achterkant van één van die bussen verbaasde mij hogelijk. Daar stond reclame op voor een parkeerapp: als je dat appje downloadde, zag je in een oogopslag waar je in Leiden een parkeerplaats voor je auto kon vinden.

Ik was met stomheid geslagen. Welke zichzelf respecterende bakker hangt aan de winkeldeur de tekst ‘bij de supermarkt is het brood ook lekker’? Welke campinghouder verwelkomt potentiële gasten met de flyer ‘elders slaapt u beter’? Op welke kerkdeur staat geschreven ‘zonder God gaat lukt het ook vast wel’?

Deze bus geloofde duidelijk niet in zichzelf. Zo wordt het natuurlijk nooit wat…