Datum: 04-07-2020 - 18:50

Hoe ist? Ja bèst! 'Kansberekening'.

Dorpsgenoot 'Ruud' zal met regelmaat een column schrijven op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

03-04-2015 - Kansberekening

Ons dorp staat hoog genoteerd op de AD-misdaadmeter. Van de gemeenten in de Duin- en Bollenstreek werd er bij ons in 2014 relatief het meest ingebroken. Reden dus voor mijn vrouw en ik om onmiddellijk een crisisberaad te houden. Van een rustige slaap was na deze publicatie geen enkele sprake meer.

Diverse scenario’s hebben we besproken. Twee grote honden zouden inbrekers wel kunnen afschrikken. Echter, met twee katten en een goed doorvoed konijn is dit niet echt een garantie voor harmonie in het huishouden. Bovendien is het vooruitzicht om met poepzakjes achter twee zulke veelvraten aan te rennen niet aanlokkelijk.

Een alarminstallatie dan. Nu zijn mijn vrouw en ik niet bepaald handig met zulke systemen en we zagen onszelf al verstrikt in vergeten codes, gillende sirene’s en voor niets uitrukkende politietroepen. Extra sloten op ramen en deuren is ook niet iets wat ons aantrekt. Onhandig grote sleutelbossen aan je broeksriem en ontelbare handelingen voordat je een raam open hebt, geeft geen gevoel van vrijheid.

Als laatste hebben we nog een schema voor het hele jaar uitgewerkt, waarbij altijd één van ons thuis is en waarbij we om beurten zouden slapen. Na een week waren we het meer dan beu en dreigde een huwelijkscrisis aan de horizon. Inmiddels zijn we weer in ons gewone ritme en hebben we besloten om ons niets aan te trekken van alle misdaadstatistieken. Ik heb ze namelijk nog eens goed bekeken en de volgende conclusie getrokken.

In 2014 waren er in onze gemeente in totaal 92 inbraken per 10.000 inwoners. Per 16.000 is dat dus 147. In totaal hebben we zo’n 6.000 woningen en bedrijfspanden. Dat betekent dus dat er een kans is van 2,5% dat er in een pand wordt ingebroken. Andersom beredeneerd kan je stellen dat de kans op inbraak 1x in de 41 jaar is.  De gemiddelde levensverwachting in Nederland is voor mannen 79 jaar en voor vrouwen 83 jaar. In het ergste geval loop je dus 2x de kans gedurende je leven in Noordwijkerhout, dat er bij je wordt ingebroken.

Eén inbraak is ons 4 jaar geleden overkomen en gelet op mijn leeftijd en deze kansberekening maak ik me de komende 37 jaar nog geen zorgen.

‘Slapen we weer rustig? Ja, heel bèst!’

RUUD