Datum: 04-04-2020 - 09:47

Hoe ist? Ja bèst! 'Fietsgemeente'.

Dorpsgenoot 'Ruud' zal met regelmaat een column schrijven op BON met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen aan de linkerkant van het scherm bij uitgelicht. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

21-03-2015 - Fietsgemeente
Ons dorp is door de wandelkrant “Te Voet” genomineerd als wandelgemeente van het jaar 2015. Dat is hartstikke leuk, goed voor het toerisme en natuurlijk zijn we daar allemaal enorm trots op. Er gaan zelfs geruchten dat volgend jaar de eerste etappe van de Nijmeegse vierdaagse zal vertrekken vanaf De Brink.

Ik vraag me echter af of de fietskrant “Op de Pedalen” ons ook in het vizier heeft voor de prestigieuze prijs van fietsgemeente van het jaar. Het zou me verbazen als het wel zo was. Begrijp me niet verkeerd. Buiten de dorpskern en –grenzen is het op twee wielen uitstekend vertoeven. Je moet wel uitkijken dat je niet overhoop wordt gereden door  in veel te strakke pakjes gestoken wielrenners, maar gelukkig zijn de fietspaden ruim en is de natuur geweldig.

Binnen onze grenzen is het toch een beetje anders. Op twee wielen zijn de rotondes net een Russische roulette: stoppen ze of stoppen ze niet! Of neem de Victoriberg. Een doorgaande weg met smalle fietsstroken en achterop en tegemoetkomend verkeer. Als het een beetje druk is, groeit een tochtje via deze route uit tot een spannende aflevering uit Expeditie Robinson. Pure survival waar de camera’s van John de Mol van zullen smullen.

Ook interessant zijn de fietspaden die spontaan ophouden. Kom je van je veilige strookje af en mag je in de bocht en voor een achterop komende bus de weg op. De uitlaat spuugt nog een flinke dosis koolmonoxide in je longen en natuurlijk staat hij 150 meter verder voor je neus stil. Inhalen wordt heuse reality-tv en mensen blijven stilstaan om weddenschappen af te sluiten.

In de zomer fietsen langs de Schulpweg is ook vermakelijk. Er ligt hier weliswaar een van de rijbaan afgeschermd fietspad, maar je moet er van twee richtingen gebruik van maken. Ook voetgangers, ruiters en scooters maken allemaal vrolijk gebruik van deze veilige zone. Je hoeft maar weinig fantasie te hebben om je een beeld te vormen van de chaos die kan ontstaan op zomerse dagen.

Nee, ik acht de kans niet zo groot dat wij ooit worden genomineerd als fietsgemeente van het jaar. Feestgemeente, bollengemeente  of optochtgemeente van het jaar zouden ons veel beter passen. Moet ik nog wel even de “Feestkrant”,  de “Razende Bol” en de “Optochter” tippen over onze aspiraties.

Nog even een tip. Mocht er dreiging zijn van een kudde verhitte wielrenners achter u, roep dan op het moment van bijna passeren en uit volle borst: PAALTJE, PAALTJE, PAALTJE. Geheid dat ze het tempo laten zakken.

‘Lekker gefietst? Ja, bèst!’

RUUD