Datum: 05-04-2020 - 18:13

Column Egbert vd Weide 'Vaart der volkeren'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 18-03-2015 > 'Vaart der volkeren'.
Ik heb sinds jaar en dag een mobiele telefoon. Het ding heeft zijn nut bewezen. Maar tegelijk wil ik het belang van dit apparaat niet overschatten. Dat gebeurt doorgaans wel: voor velen is het een verlengstuk van hun arm geworden. De evolutie weet daar vast wel raad mee: over enkele duizenden jaren worden we geboren met een ingebouwd toetsenbord.

Voor veel mensen is het leven volstrekt ondenkbaar, ja zelfs onleefbaar zonder gsm. Alles wordt overal en altijd aan iedereen direct kenbaar gemaakt: mensen appen, sms-en en facebooken alsof hun leven ervan afhangt. En ze moeten ook overal en altijd geapt, gefacebookt en gesmst worden.

Laatst las ik van een jongen die ruim op tijd was voor de trein die hij moest hebben maar die trein toch miste: hij was aan het sms-en… Maar goed, terug naar mijn mobiele telefoon: die is ergens uit de vorige eeuw, bij wijze van spreken.

Ik bel ermee en ik sms ermee. Ik kan er ook foto’s mee maken, maar wat ik met die foto’s moet weet ik dan weer niet. Die zitten er nog in. Er zit geen rolletje in geloof ik. Of heb ik nu iets gemist? Hoe dan ook, ik heb begrepen dat ik hoognodig een nieuw toestel moet aanschaffen.

Dan kan ik meedoen met de familie app, om maar wat te noemen. Ik ben dan nog beter, nog altijder en overaller bereikbaar. En daar zit nou net het probleem. Wil ik dat wel? Of moet ik mee met de vaart van alle volkeren? Tot nu toe heb ik het afgehouden.

De oude telefoon doet het nog best, ik hoef geen nieuwe, riep ik steeds. Maar dat is niet langer waar: de achterkant zit er steeds losser aan, het schermpje vertoont hinderlijke krassen. Momenteel kan ik me nog verschuilen achter zeeeeer grote drukte, nee ik kom er echt niet aan toe om een nieuwe aan te schaffen.

 

Maar diep in mijn hart moet ik toegeven dat ik een beetje schijterig ben: kan ik dat wel, een appje installeren en dan meedoen? Snap ik al die vernuftige nieuwigheden? Wil ik wel zo’n smart Phone? Of zal ik duiven gaan houden?