Datum: 05-04-2020 - 18:55

Column Egbert van der Weide 'De vreemdeling die in uw steden woont…'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 04-03-2015 > 'De vreemdeling die in uw steden woont…'.
Ze kwamen uit bijna alle hoeken en gaten van deze wereld. Te gast in de Witte Kerk. Uit Egypte en uit het Verenigd Koninkrijk kwamen ze, uit Suriname en Afghanistan. En natuurlijk uit Noordwijkerhout en omstreken. Ze kwamen door een wolk van Russische muziek, ze kwamen binnen in een kerk die gevuld werd met Afrikaans tromgeroffel.

De hoofdgasten van de avond waren er ook. Zij kwamen uit Italië, uit Polen, uit Soedan en uit Marokko. Zij kwamen vertellen hoe dat nou is om als vreemdeling in onze dorpen en steden te wonen. Buitenlanders, blijven wij hardnekkig zeggen. Ook al zijn ze hier geboren. Vreemdelingen, zeggen wij.

Al wonen ze al tientallen jaren in onze straat. Ze drinken, zeggen we. Alsof wij van die heiligen zijn. Ze spreken onze taal niet, zeggen wij. En wij zeggen daarom niks tegen hen. Opmakers, zeggen wij. Alsof er geen ‘raszuivere’ Nederlanders zijn die misbruik maken van voorzieningen of zich schuldig maken aan criminaliteit.

Dat er allerlei problemen zijn rond integratie moeten we niet verdoezelen. Maar dat er nog zoveel onbekendheid is – daar moet wat aan gebeuren. Daarom had de Stichting Vrienden van de Witte Kerk het kerkgebouw omgetoverd in een huiskamer. Sfeervol verlicht, warm en gezellig aangekleed.

En daar was ruimte gemaakt voor ontmoeting. Voor de verhalen. Wij hoorden hoe de liefde had hen hier gebracht. Of betere vooruitzichten op een baan. Of vervolging en onderdrukking in eigen land. We hoorden van hun verbazing over wat wij gewoon vinden.

Van hun pogingen om hier te wortelen, om verbonden te raken met die blanke Nederlanders. Het was alsof we bij elkaar op visite waren. Om nou eens echt te luisteren. Op zoek naar verbinding. Want er wonen nu eenmaal vreemdelingen in ons midden.

Het bovenschrift van dit stukje komt uit de Bijbel. En ik eindig met nog een tekst uit de Bijbel, woorden van Jezus: Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op. Lees het maar na, Mattheüs 25: 35. Of beter nog: doe het maar na.