Datum: 05-04-2020 - 18:53

Column Egbert van der Weide 'Stage'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 25-02-2015 > 'Stage'.
Ook in de Protestantse Kerk in Nederland loopt het aantal roepingen terug. De kerk is nu eenmaal niet sexy en het domineesvak is niet zo gewild. Toch zijn ze er nog, mannen en vrouwen die theologie studeren en die –zoals dat zo fraai heet-  “staan naar het ambt van Dienaar des Woords.”

Studeren doen ze in Amsterdam of in Groningen. Ergens in die opleiding tot predikant hoort stage te worden gelopen, in een kerkelijke gemeente ergens in den lande. Noordwijkerhout bijvoorbeeld. Zo is er momenteel in de gemeente van de Witte Kerk een stagiair actief. Zeer actief, mag ik wel zeggen.

Nog even en ik kan op mijn lauweren rusten, de rest van het jaar… Ze zal zich binnenkort in deze hoek van BON aan u voorstellen. Al hebben velen van u haar al gezien: op zondag, of bij een van de activiteiten die er door de week zijn in en rond de Witte Kerk.

Of tijdens de seniorencarnavalsmiddag. Want ook daar was ze. Stage lopen is ontdekken wat een dominee zoal doet. Nou, de dominee in Noordwijkerhout viert carnaval met de senioren. Of ze mee kon? Ze bleek van harte welkom te zijn. Ze heeft wel lef, moet ik zeggen.

Want uiteraard hoort er bij carnaval vieren een uitdossing. Je daagse kloffie volstaat niet – dan heb je wat te verbergen. Zelf ga ik verkleed als een predikant uit de gouden eeuw. Ik zou wat voor haar meenemen. Ze kon kiezen: carnaval light, met alleen een plastic bloemenslinger om de nek, of carnaval heavy: verpakt in een heuse monnikspij.

Nou ja, een namaakpij uiteraard, eigendom van ons enige carnavalvierende kind. Ze koos voor het laatste. Misschien dat u haar daarom niet herkend hebt – maar u hebt mij vast wel zien staan praten die middag met een soort van Franciskaan. Dat was ze dus.

Ik ben uiteraard zeer benieuwd hoe dat in haar stageverslag terecht komt. En nog benieuwder ben ik naar de reactie en de beoordeling van haar stagebegeleider.

Misschien wordt dan ‘voorbereiding op deelname aan enige carnavalsactiviteit’ wel een vast onderdeel van de predikantsopleiding. En wie weet hoeveel roepingen dat oplevert!