Datum: 03-07-2020 - 19:47

Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout: Hoe ist? Ja bèst!

Blik Op Noordwijkerhout heeft er weer een nieuwe rubriek bij: 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. Dorpsgenoot 'Ruud' zal vanaf vandaag regelmatig met een column op BON verschijnen met zijn Blik Op ons dorp. Vandaag zijn eerste: Hoe ist? Ja bèst!....

Binnenkort worden de columns van Ruud verzameld aan de linkerkant bij 'uitgelicht'.

20-02-2015 - Carnaval
Afgelopen zaterdag stond hij er weer. ’s Morgens bij de kinderoptocht en ’s middags bij de grote optocht met een biertje in z’n hand en vrolijk dansend op de muziek van de fanfare. Hij is al jaren een goede vriend van ons en een hardwerkende, brave  huisvader.

Iedereen in het dorp weet wie hij is en maakt graag een praatje met hem. Ik noem hem voor de gelegenheid maar Jaap. Eén keer per jaar springt Jaap echter flink uit de ban. Zijn vrouw houdt er niet van, maar voor Jaap is carnaval het hoogtepunt van het jaar.

Hij legt er zorgvuldig geld voor opzij en gedurende de zomer denkt Jaap al na over z’n feestkostuum. Dit jaar waren hij en z’n gezin op vakantie in Schotland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jaap voor dit jaar een onvervalste Schotse kilt met witte kniekousen als outfit heeft gekozen.

Als we samen in de Havenstraat naar de optocht staan te kijken, vraag ik voorzichtig of  hij geen last heeft van de kou. Een gemoedelijke blik op z’n biertje en met een gebaar van als je er maar genoeg van neemt, dan zakken ze vanzelf naar beneden, lost hij het probleem op.

Hij vertelt me dat hij tot en met dinsdag z’n routes precies heeft uitgestippeld en dat z’n vrouw voor alle dagen een zware kost heeft klaarstaan. Het fundament moet uiteindelijk wel stevig genoeg zijn om deze survival te overleven. Ik durf het hem bijna niet niet te vragen, maar ben toch wel razend benieuwd of alle verhalen nu echt wel waar zijn .

Twee pretogen kijken me aan, nadat ik een vragende blik op z’n kilt met de behaarde uitstekende benen heb geworpen. Met een vrolijk gezicht begint hij me uit te leggen wat alle voordelen van zo’n kilt tijdens carnaval zijn en hoeveel gemak je daar van kunt hebben.

Na de onuitputtelijke opsomming draait Jaap zich spontaan naar me toe en met een brede grijns en luid roepend ‘surprise’ tilt hij de kilt over z’n hoofd. Omstanders wenden hun hoofden af en kinderen worden snel gedwongen door te lopen.

Jaap lacht zelf het hardst en trekt met een breed gebaar nog een blikje open. Het vooruitzicht van nog vier hele dagen feesten, stemt hem tot grote tevredenheid.

Kort na de carnaval kwam ik hem weer tegen.
‘Hoe ist?’ vroeg ik hem.
Twee zwart omrande ogen in een bleek gezicht kijken me treurig aan.
‘Niet zo bèst. Blaasontsteking.’

RUUD