Datum: 05-04-2020 - 18:33

Column Egbert van der Weide 'Muurtje'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 21-01-2015 > 'Muurtje'.
Je zou toch denken dat de kwestie rond het muurtje een jaar of wat geleden voor eens en voor altijd uit de wereld is geholpen. Maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn. Want wat is het geval? De bomen rond de Witte Kerk zijn slecht, naar het schijnt. Eentje heeft er al het loodje moeten leggen, een paar anderen zijn niet erg tierig...

Wat te doen? Alles maar laten zoals het is en gewoon zien wat er gaat gebeuren, zegt de een. Geen beleid is ook beleid, inderdaad. Een ander stelt voor de bomenring gefaseerd te vervangen: kap eerst de slechtste en zet daar nieuwe neer, enzovoorts. Dat het dan een rommeltje wordt is wel duidelijk.

Het kan ook veel rigoureuzer: alles kappen, en dan een hele nieuwe ring van bomen aanplanten. Als er dan toch iets moet gebeuren, lijkt mij dat persoonlijk de beste optie: die bomen groeien dan gelijk op, en zo krijg je over een jaar of wat een mooie, volwassen ring van bomen om de Witte Kerk. Als we dan mooi willen zijn moeten we nu even pijn lijden.

Maar wat wil het geval? Als er iets staat te gebeuren in het hart van het dorp, zijn er altijd mensen die meteen het onderste uit de kan willen. Kunnen die bomen niet binnen het muurtje worden herplant, hoor je zeggen. Of kan het muurtje niet alsnog weg? Moet je kijken wat je dan voor ruimte krijgt!

Dat een vorige poging om zoiets onzaligs voor elkaar te krijgen destijds strandde in een forse kostenpost en een gevallen wethouder, lijkt dan even te zijn vergeten. Iedereen kan zien dat de hof om de kerk een grote beurt nodig heeft. Ook de gemeente (die de eigenaar is van de hof – hij is, laat dat duidelijk zijn, niet van de kerk!) is zich dat bewust.

Misschien mag ik dan nog een duit in het zakje doen: dat van die bomen binnen het muurtje lijkt mij zo gek nog niet. Dat kan op twee manieren: nieuwe bomen binnen het oude muurtje. Maar het kan ook anders: een nieuw muurtje, in een wijde boog om de oude bomen heen…