Datum: 05-08-2020 - 15:32

Column Egbert van der Weide 'Marginaal'. (+filmpje optreden Tonneprossen)

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 14-01-2015 > 'Marginaal'.
U zult mij niet horen mopperen over het feit dat de kerk in Nederland de laatste jaren al meer in de marge is komen te staan. Beter daar, dan in het centrum van de macht. Dat leidt meestal alleen maar tot hoogmoed en arrogantie – en dat zijn kleren die de kerk van Jezus van Nazareth niet zo mooi staan.

In de marge, en een beetje naakt en weerloos: dat past beter bij de volgelingen van iemand die zich laat symboliseren met een kruis en zich laat aanduiden als een lam. Het is eveneens een feit dat steeds meer mensen (ook binnen de kerk) minder vertrouwd zijn met de eigenlijke boodschap die Hij kwam brengen.

Maar ook dat heeft zijn voordelen: het betekent namelijk dat ze ook minder belast zijn met allerlei oordelen en vooroordelen aangaande die boodschap. En dat geeft weer allerlei kansen: het goede nieuws van het Koninkrijk van God kan, eenmaal ontdaan van alle kerkelijke ballast, met nieuw elan worden gebracht en met nieuwe oren worden aangehoord.

Zoiets wordt tenminste geprobeerd in de Alpha-cursus, die binnenkort voor de vierde keer in Noordwijkerhout van start gaat. Een cursus ‘wat is geloven?’ voor wie er onbevangen nieuwsgierig  naar is. Zonder bijbedoelingen, zonder maar een zweem van zieltjeswinnerij.

Een zeer algemene cursus, voor protestanten en katholieken en mensen die zich niet in welk hokje dan ook laten duwen. Vrijblijvend, dat zeker: nergens toe verplicht. Wie meedoet, loopt wel een kans geraakt te worden door dit nieuws. Verbindend, dat ook: een gezellig en royaal ontbijt, gastvrije mensen en medecursisten met wie je het zoeken deelt.

Altijd al eens (voor het eerst of opnieuw) de kernpunten van het katholieke, christelijke geloof op een rijtje willen hebben? bereid om daarover te praten, er kritische vragen bij te stellen? Dan is die Alpha-cursus misschien iets voor u.

Nieuwsgierig geworden? Kom aanstaande zaterdag, 17 januari, tussen 10 en 12 u naar de Witte Kerk voor een geheel vrijblijvende kennismaking!

Klik op de foto voor het filmpje met de Tonnepros van Egbert van der Weide van 09-01.