Datum: 05-04-2020 - 18:52

Column Egbert van der Weide 'Buurmeisjes'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 24-12-2014 > 'Buurmeisjes'.
Wij hebben nieuwe buren gekregen. De oude deden het nog dus die hebben we gehouden, ze wonen nog altijd links en rechts naast ons. Maar tegenover ons was het buiten kantooruren en na sluitingstijd van de bibliotheek wel erg onbewoond en donker.

Hooguit liet er eens een wethouder het licht branden, wanneer hij nog laat aan het werk was of wellicht deed alsof, wie zal het zeggen? Voor de rest was het wat saai. Maar met de komst van deze beide meisjes is heel de buurt opgefleurd. Ze zitten telkens buiten, ze trekken zich niks aan van het weer.

Dat hoeven ze ook niet, want ze zijn van keramiek. Ze vormen gezamenlijk het slotakkoord van een kunstzinnige bui van de gemeentelijke overheid. In één middag  werd ons dorp maar liefst drie kunstwerken rijker in de openbare ruimte: een op de rotonde bij de Leeuwenhort, een in het Atrium van het gezondheidscentrum.

En het derde op de dakrand van de bibliotheek. Twee kinderen van de Regenboogschool stelden hen aan ons voor. De winnende tekening van de een was gebruikt als voorbeeld voor het beeld aan de overkant, de ander had de voorleeswedstrijd op school gewonnen en vertelde ons wat de drie kunstwerken ons te zeggen hadden.

Dat ze allebei iets gewonnen hadden was terecht. De tekening van Sydney was vrolijk en kleurrijk, en Cato las ons prachtig voor. Dat de gemeente niet op kunst bezuinigt deed me goed: kunst en cultuur zijn het zout in de samenlevingspap. Juist in tijden van crisis moet je dáár niet op bezuinigen!

De hondenbelasting die ik betaal mag best in de kunstkas van de gemeente vloeien. Voer ook maar paarden- en kattenbelasting in! Alles voor de Muzen. Schoonheid is troost. De meisjes op het dak zijn mooi. Maar ze houden wijselijk hun mond. Rustige buren zijn het. Naamloos ook, en dat is dan weer minder. Ik heb ze daarom maar een naam gegeven.

Ik noem ze Sydney en Catootje. Dat hebben de echte Sydney en Cato wel verdiend. En ik vind dat wel gepast, zo vlak onder het carillon… Stilletjes zeg ik ze welterusten, iedere avond.

En vanaf deze plaats wens ik hen (en ook onze buren en alle andere Noordwijkerhouters) voor Kerst en voor het nieuwe jaar vrede toe, en alle goeds!