Datum: 05-04-2020 - 18:42

Column Egbert van der Weide 'Pijnlijk'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 17-12-2014 > 'Pijnlijk'.
Ik had een zeer pijnlijk moment, afgelopen week. Het gebeurde op de badkamer. Nee, het lag niet aan de weegschaal: die geeft al jaren ongeveer hetzelfde gewicht aan. En het lag ook niet aan de spiegel: de man die ik daarin in z’n blote velletje zag is me zo langzamerhand wel vertrouwd.

We zijn samen oud geworden, en het verval is bij hem en bij mij gelijk opgegaan. Wat minder strak, wat meer kraaienpootjes en wat minder haar. En ja, om dat laatste draaide het in die pijnlijke ervaring die ik hier even met u wil delen. Er stond een flesje shampoo op de wastafel. Ons huismerk, zal ik maar zeggen.

Allerlei soorten maar allemaal in dezelfde paarse flacon. Normaal haar, is de shampoosoort die in huize Van der Weide het meest voorkomt. Ik gebruik het ook maar. Of bestaat er ook shampoo voor dode puntjes? Of voor kale hoofden? Wie als kaalhoofdige tussen de soorten shampoo snuffelt, komt verdrietige dingen tegen. Volume-shampoo. 

Nou, ik heb het geprobeerd en het helpt geen ene moer. Maar goed, we waren op die verdrietige ochtend op onze badkamer. Ik was daar tenminste, helemaal paraat om onder de douche te stappen. Daar stond dus binnen handbereik dat bewuste flesje shampoo.

Gewone merk, dus zonder er op te letten neem ik er nietsvermoedend wat uit en begin het vrolijk uit te smeren op m’n hoofd. Totdat mijn prikkende ogen vielen op het etiket. Daar stond, in grote letters: ‘voor krullend haar’. Was dit een grap? Boze opzet wilde ik per se uitsluiten.

Een vergissing kon het ook nog zijn: mijn vrouw doet meestal de boodschappen en had zich wellicht vergrepen bij het zoeken naar nieuwe shampoo. De waarheid bleek veel simpeler: het was de shampoo van een van onze schoondochters, die inderdaad krul in d’r haar heeft.

Ze had ‘m per ongeluk laten staan. Zonder bijbedoeling hoop ik maar. En ach, ik ben de schrik alweer te boven. Toch heb ik een dag of 3 telkens even in de spiegel gekeken of het echt niet geholpen had…