Datum: 05-04-2020 - 17:39

Column Egbert van der Weide 'Back to normal'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 10-12-2014 > 'Back to normal'.
Zo tussen Sinterklaas en Kerst is het qua carillon even een weekje back to normal. Geen stoomboot die twee- of driemaal daags door de straat schalt, geen maan die door de bomen schijnt op klaarlichte dag. U kent mijn bezwaren tegen de muziekkeus tussen begin november en 5 december, die hoef ik hier niet te herhalen.

Boze tongen beweren dat het de kift is: ik zou maar wat graag hoger willen stijgen dan de rang van dominee, om nog maar te zwijgen van de jaloerse gevoelens die ik koester ten aanzien van de weelderige haardos van deze bisschop. Ik haast mij dat te weerleggen: als bisschop stelt hij niet veel meer voor, en dat haar  - nou ja, omwille van eventuele kleine lezertjes laat ik mij daar niet verder over uit.

En wat die deuntjes betreft: ik heb mij er maar bij neergelegd. Ik wil het ook niet ingewikkelder maken dan het al is, er is om Sinterklaas en zijn gevolg al genoeg discussie. Maar mijn vreugde om de terugkeer van het gewone repertoire wil ik graag met u delen.

We werden daags na Sinterklaasavond gewekt met de tonen  van het Noordwijkerhouts volkslied. Dat deed mijn hart nog eens extra opspringen: als ’s morgens de Noordwijkerhoutse wals weerklinkt, komt geheid in de loop van de middag Catootje voorbij!

Tegen het eind van de week zal dat wel veranderen: dan wordt het kerstrepertoire van stal gehaald. Maar dat is uitgebreider, en ook verrassender. En daarbij mag ik toch hopen dat al die kerstliedjes iets meebrengen van de boodschap van Kerst.

Voorwaarde is wel, dat u zich geregeld op het hele uur bevindt in een straal van 200 meter rond het gemeentehuis. Maar alle kans dat u daar komt, in de aanloop naar kerst. Winkels genoeg, nietwaar.

Maar telkens wanneer tijdens het shoppen een kerstlied klinkt, daalt de kerstgedachte ons neer en vindt via onze oren een weg naar ons hart. Als maar vaak genoeg het woord ‘vrede’ klinkt zal het toch vroeg of laat weerklank vinden in wat we zeggen en doen. Dat scheelt mij weer een kerstpreek…