Datum: 05-04-2020 - 18:15

Column Egbert van der Weide 'Wie de koek krijgt, wie de gard'…

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 03-12-2014 > 'Wie de koek krijgt, wie de gard….'.
Het is met een zekere schroom dat ik mij in de Pietendiscussie meng. Het strijdgewoel dat om ‘s lands bekendste knecht is losgebarsten, is zacht gezegd nogal hectisch. Je zegt of schrijft al gauw iets verkeerd. Dat is voor voor- en tegenstanders van Zwarte Piet direct aanleiding om zonder fatsoen of schaamte te reageren.

Daarbij wordt over en weer geen enkele grofheid geschuwd. Maar ik waag het er op. Ik ben het namelijk met niemand echt eens. Dat de kleur van Piet bij sommige mensen pijn doet, kan ik goed begrijpen. Maar dat komt omdat er een probleem onderligt. Dat probleem heeft niks met Sinterklaas te maken.

Ik vraag me af, of het wit of groen of rood maken van deze schertsfiguur (want dat is het) dat eigenlijke probleem wel oplost. Ik denk het niet. Het eigenlijke probleem is tweeledig: aan de ene kant is er de slavernij en de handel in slaven. Dat blijft een zwarte bladzij van onze geschiedenis. Aan de andere kant is er een gevaarlijk groot latent racisme.

Zolang we niet afdoende ons bewust zijn hoe schandalig en mensonterend de slavenhandel en de slavernij was, leeft onbewust nog altijd ergens de gedachte dat wit de norm is en dat elke andere kleur daarvan afwijkt. Racisme is niet het zwart maken van Pieterbaas – racisme is het zwart maken en naar beneden halen van gekleurde medemensen.

Heel dat heikele punt dreigt buiten beeld te raken omdat Zwarte Piet nu de kop van Jut is geworden. Het verkleuren van Piet is niks anders dan symboolpolitiek. Laat hem gerust knecht heten, daar ligt niets denigrerends in: mijn vader begon als knecht bij de fietsenmaker, mijn schoonvader als boerenknecht.

Laat Piet voortaan niet zo onnozel meer zijn – dat is stigmatiserend. Laat hem niet langer krom praten: hij is lang genoeg in Nederland om de taal goed te kunnen beheersen. Maar laat hem rustig zwart als roet.

We kunnen beter de witte hand in eigen boezem steken en eens nagaan hoe we nu werkelijk tegen gekleurde mensen aankijken. Als daar wat aan te verbeteren valt, moeten we dat doen. Daar worden we allemaal beter van.