Datum: 05-04-2020 - 18:53

Column Egbert van der Weide 'Dagje vakantie'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 26-11-2014 > 'Dagje vakantie'.
Soms lukt het je in een drukke werkweek alles even opzij te schuiven. Dat deden wij dus, om een dagje op bezoek te gaan bij vrienden: oude vrienden, goede vrienden, Friese vrienden – nou ja, import-Fries. We zien ze graag: we hebben veel meegemaakt, aan moois en aan moeilijks.

Maar aan deze dag was niets moeilijks. Integendeel, het was een dag vol belofte. We zouden een boom planten, een feestboom, een jubileumboom. Vriend en vrouwlief zouden daarna samen gaan bridgen. Ik ging niet mee, ik haal hun niveau niet. Nog niet. Vriendin ging nam paar uurtjes rust, met recht en met reden.

Voor mij stond een fiets klaar. Intussen was de zon gaan schijnen, daar in het verre noorden. En zo kwam het dat ik zomaar op een gewone werkdag, tussen allerlei drukke dagen in, op m’n dooie gemak wat rondreed in de fraaie Friese dreven. Limburg adverteert zich als ‘ons eigen stukje buitenland’, maar dat geldt voor Friesland ook.

Die polders lijken dan wel Hollands, maar de straten heten er loane of wei, en alle plaatsnamen eindigen op –tsjerk. Er waren meer mensen op het idee gekomen zomaar wat rond te fietsen, nergens naar toe. ‘Midje!’, riep men mij in het voorbijgaan toe. Ik waande me in Drente – daar klinkt het wat anders, maar ook daar groet iedereen elkaar op straat.

Ik riep maar ‘moi!’ terug, en iedereen verstond mij. Sommige mensen zijn pas weg wanneer ze een weekendje op de Bahama’s combineren met een dagje shoppen in New York. Anderen rusten niet voordat ze de toppen van de Himalaya hebben bewandeld. Hoe ver moet een mens gaan, om rust te vinden?

Ach, je neemt jezelf overal mee naar toe. Zo fietste ik daar, met m’n drukke volle leven even opgevouwen en onder de snelbinders gedaan. Alsof het er allemaal niet was. Alleen ik en die fiets.

Volop vakantie, en dat voor de prijs van één dag! Domweg gelukkig in Tietsjerkeradiel. En het mooie is: dat kan ook in de Dapperstraat. Alles is immers veel, voor wie niet veel verwacht…