Datum: 05-04-2020 - 17:33

Column Egbert van der Weide 'Handig'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 12-11-2014 > 'Handig'.
Het aantal boeken in ons huis loopt een klein beetje de spuigaten uit. De handelsbalans is niet in evenwicht: er komen meer boeken binnen dan dat er uitgaan. Er zijn verschillende oplossingen denkbaar voor dat probleem. Die van mijn vrouw is aantrekkelijk door z’n eenvoud en begrijpelijkheid: voor elk boek dat ik aanschaf, moet er ook een boek worden weggedaan.

Dat mag naar een rommelmarkt, naar een opkoper, naar een belangstellende. Toch trap ik daar niet in: ook het boek dat ik eventueel uitruil heb ik ooit met reden aangeschaft. Dat kan dan toch niet zomaar weg? Dus werden we het eens over mijn oplossing: een paar boekenkasten erbij! Iets duurder dan de hare, maar nog altijd briljant in z’n eenvoud!

Wij naar de Zweedse woongigant. Die heeft al sinds z’n prilste bestaan een boekenkastenlijn die je oneindig kunt aanvullen. In de immense stellingen lagen meer dan genoeg pakketten van wisselende inhoud, en allemaal met de zelfde naam. ‘Vernieuwd’, stond erbij geschreven. En dat had enige argwaan moeten wekken. Maar dat deed het niet. Totdat ik die kasten in elkaar had gezet.

Iedereen kan dat. Ik dus ook. Maar toen kwam het. De nieuwste kasten zijn uitgerust met kleinere gaatjes. De dragertjes van de oude kasten passen daar niet in. Dat is lastig. De oude en de nieuwe kast zijn niet compatible. Helemaal lastig is dat wanneer je van die kasten een soort vitrinegebeuren wilt maken – en ja, dat was uitgerekend mijn bedoeling.

Daarvoor levert de Zweedse firma ook glazen plankjes (heet dat zo? of zeg je planchettes?) Die had ik nog genoeg. Maar de nieuw dragertjes stonden het gebruik van die glazen plankjes niet toe. En de oude dragertjes, u raadt het al, pasten niet in de nieuwe gaatjes.

Ik zeg u dat nou in twee of drie zinnen, maar u snapt dat deze ontmoedigende ontdekking mij heel wat tijd en nog meer energie kostte. En ergernis. En denkwerk. En sjouwwerk: ik moest nu nieuwe kasten omwisselen met oude, zodat ik daarvan de bedoelde vitrinekasten kon maken. En vice versa. De serene glimlach van mijn vrouw verraadt dat zij wel raad wist…