Datum: 04-04-2020 - 19:47

Column Egbert vd Weide 'Keiharde inkopper'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 05-11-2014 > 'Keiharde inkopper'.
Onze zonen wonen niet (meer) in Noordwijkerhout. Een klein beetje geworteld hebben ze er wel: bij de plaatselijke voetbalclub hebben de oudste en de jongste heel wat voetstappen liggen. Hier en daar een dribbel, mooie en minder mooie passes. Zelfs aardig wat doelpunten. De oudste voetbalt niet meer, maar is wel actief als scheidsrechter – voornamelijk in het district.

De jongste voetbalt nog wel en is daarnaast als scheidsrechter actief op de velden van VVSB. Vandaar dat heel wat E’tjes,D’tjes, C’tjes en B’tjes hem kennen. Zo ook die twee jongetjes van de Prinsenhof, die tijdens het speelkwartier ietwat te hard de bal het plein hadden overgeschoten. Hij belandde over de schutting. Soms, bij gunstige wind, belandt zo’n bal dan in onze tuin.

Maar meestal eindigt de reis in de tuin van onze buren: die loopt voor een deel achter de onze langs, tussen onze tuin en het schoolplein. Die bal kan daar niet blijven liggen natuurlijk: de begroting voor onderwijs staat toch al zo onder druk. De kinderen die er op uit worden gestuurd om de bal terug te halen, weten onderhand dat ze (als de buren er niet zijn) bij ons kunnen aanbellen.

Wij hebben een sleutel van de poort, en het is een kleine moeite die kinderen te helpen het rechtmatige schooleigendom daar op te rapen. Toen ik deze keer met ze meeliep, de buurtuin in, zei een van hen, wijzend op de pastorie: hier woont toch die ene scheidsrechter? Die lange blonde?

Ik antwoordde naar waarheid dat hij hier niet woonde maar dat ik wel zijn vader was. In zijn brein kraakte het: zo’n scheidsrechter is, als je zelf nog maar 9 jaar bent, een volwassen man, oud en rijp en wat niet al. En dit was de vader van de scheidsrechter? En recht uit zijn hart zei hij: dan bent u vast vreselijk oud!

Ik wilde daar nog tegenin brengen dat die scheidsrechter zo jong was, maar ik voelde dat dat argument niet erg zou landen. Ik heb toen mijn verlies maar geïncasseerd. Een snoeihard tegendoelpunt.