Datum: 05-04-2020 - 17:58

Column Egbert van der Weide: 'Geraniums'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 15-10-2014 > "Geraniums".
Het was de laatste avond van de kermisweek. De mooiste avond ook: eigenlijk pas die laatste dag was het echt kermisweer geworden. ‘Onze lieve Heer is een Noordwijkerhouter’, zeggen de mensen dan. Ik laat hun maar in die waan. Maar ik moet eerlijk toegeven: tijdens de kermis is het verdacht vaak mooi weer.

Zo ook die donderdag. Ik was nog even naar het VVSB-terrein gefietst om het vuurwerk te zien. Thuis even een glaasje en een laatste oliebol. Nog even de hond uitlaten en dan kon ik naar bed. Ik was met m’n gedachten al half in slaap, maar de hond niet. Hij bleef opmerkzaam staan en spitste zijn oren bij de vreemde geluiden die bij het gemeentehuis vandaan komen.

Daar staan van die merkwaardige hoog opgetaste geraniumbakken. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik vind ze niet mooi. Ze kosten volgens mij een hoop geld en ze vloeken qua kleur ook met de oranje afrikaantjes die daar rond Koningsdag worden neergezet. Maar op die donderdag stonden die geraniums daar precies goed.

Ze boden namelijk dekking aan twee mensen die de kermis wilden besluiten op wat hen een gepaste wijze leek. Ze maakten zonder enige terughoudendheid de geluiden die daarbij horen. Onze hond keek wat verwonderd: hij is wat onnozel, moet u maar denken. Maar toen ik die geluiden hoorde en herkende (want ik leef niet celibatair, weet u nog) wist ik niet hoe gauw ik mij uit de voeten moest maken.

Hoe ongepast mij plek en handeling ook leken, ik voelde me niet geroepen tussenbeide te komen. Ik ben snel en discreet weg gewandeld en toen ik terugkwam, zag ik schielijk twee mensen tevoorschijn komen die jas en broek recht trokken en wegliepen, het Schoollaantje in.

Ik heb er maar een beetje om gelachen. Wat moet je anders? Ik stel de gemeente voor om volgend jaar maar gewoon weer die bakken daar neer te zetten, met het oog op de privacy. En ook om onze hond niet al te erg te laten schrikken. Wel vraag ik mij ernstig af wat al die mensen doen die zeggen dat ze heel de dag achter de geraniums zitten…