Datum: 05-04-2020 - 18:47

Column Egbert van der Weide: 'Nog eens: de dominee'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 01-10-2014 > "Nog eens: de dominee".
Een collega uit het oosten des lands draagt sinds kort een boordje. Een Anglicaans priesterboordje, om precies te zijn. Hij bestelt ze dan ook in Engeland. Of die veel anders zijn dan Rooms-katholieke boordjes die je in Nederland bestelt, ontgaat me. Kan iemand me dat eens uitleggen? Misschien is het wel vanwege het feit dat Anglicaanse priesters net als Nederlandse dominees het celibaat niet kennen. Dat schept verbondenheid.

Hoe dan ook, hij draagt dat boordje om op sommige momenten herkenbaar te zijn als geestelijke. Hij doet het bij wijze van proefneming. En waarschijnlijk ook een beetje om te provoceren. Dat lukt: de discussie onder predikanten is al losgebarsten. Sommige collega’s hoor ik er een beetje lacherig over doen. Maar ik vind dat er wel wat in zit: er zijn gelegenheden dat het helemaal geen kwaad is dat je als predikant zo in het oog loopt.

Aan de andere kant snap ik de lachers ook wel: voor je het weet, hangt je geestelijkheid af van dat boordje. En op de momenten dat je liever niet als geestelijke gezien wordt, kun je het af doen. Hoe geloofwaardig is dat? Neem die auto’s met een visje daarop. Die vis laat zien: de chauffeur is een overtuigd christen. Maar wanneer zo’n auto je veel te hard voorbij raast op de snelweg of wie weet, anderen van de weg rijdt of in gevaar brengt, zegt dat visje ook niet zo veel.

Ik zit hier wat over te mijmeren omdat ik deze week een paar dagen vrij heb. Dan ben ik nog de dominee, dat besef ik al te goed. Ik ben ook niet weg, dus het kan maar zo gebeuren dat ik toch weer even de dominee-in-bedrijf ben. En mocht ik ooit al dat boordje aanschaffen, dan zou ik het in een week als deze niet om doen. Het zou ook een beetje belachelijk staan, bij wat ik van plan ben te doen deze dagen.

Een letterlijke vlag op een modderschuit. Ik ga m’n tuin een grote beurt geven en winterklaar maken. Ik doe dat in een oude broek en een afgedankt shirt. Het effect van dit stukje samen met die uitdossing is dan weer hetzelfde als van dat boordje. Waaraan herken je de dominee deze week? Aan z’n klompen natuurlijk.