Datum: 05-04-2020 - 18:35

Column Egbert van der Weide: 'Dominee Doorsnee'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 24-09-2014 > "Dominee Doorsnee".
Mijn eigen landelijke kerk en mijn eigen landelijk ochtendblad hebben onlangs gezamenlijk een onderzoek gehouden naar ‘de dominee’. Tel alle uitkomsten & antwoorden bij elkaar op, doe ze in de trechter van de grootste gemene deler en haal ze door de gehaktmolen van de computer en je krijgt ‘de gemiddelde dominee in Protestants Nederland anno 2014’.

Hij heet dominee Doorsnee, staat in het dorp Grijsoord dat ressorteert onder de classis Saailand. Hij is dus doorgaans ook een man, getrouwd, kinderen de deur uit. Z’n gemiddelde leeftijd is 55 jaar. Hij is een beetje wereldvreemd maar door de bank genomen redelijk tevreden met zichzelf. Zou-d-ie opnieuw een vak moeten kiezen dan werd hij wéér predikant.

Een beetje ijdel, want wat hij het liefste doet is preken. Hij is vooral naar binnen gericht: hij trekt z’n rondjes binnen de veilige muren van het kerkgebouw en onder zielsverwanten. Jongeren gaat hij uit de weg, en betrokken op zijn omgeving is hij ook niet. Niet echt een dominee van wie je als gemeente roept ‘wauw, die moeten we hebben!’

Ik heb de vragen destijds ook voorbij zien komen. Ik werd er niet erg blij van, je kon de uitslag er al uit aflezen. Erg voorspelbaar allemaal. Meng 50 tinten geel en er komt een gemiddelde kleur geel uit. Nogal wiedes. Dat van die leeftijd klopt in mijn geval zo’n beetje, getrouwd en uitwonende kinderen ook. Maar daar houdt het mee op. Zo’n onderzoek zegt dus niks. En wie zit er op te wachten?

Het wordt natuurlijk veel spannender wanneer je die vragen over de dominee aan zijn of haar gemeenteleden voorlegt. Of nog spannender: aan niet-gemeenteleden. En dan de antwoorden maar los van elkaar laten staan. Anders blijkt hun beeld van een predikant net zo saai en doorsnee en voorspelbaar als het beeld dat hij van zichzelf heeft.

Maar zo’n onderzoek naar ‘de dominee’ onder niet-predikanten kon wel eens heel vruchtbaar en stimulerend zijn. Tenzij de dominee helemaal niet meer uitgedaagd wil worden en netjes wacht op zijn pensioen. Dan houdt alles op. Maar deze dominee doet dat niet. Daarom: spreek u uit! Houd me die spiegel maar voor!