Datum: 05-04-2020 - 18:05

Column Egbert van der Weide: 'Verbinden!'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 17-09-2014 > "Verbinden!".
Onlangs hield de Protestantse Gemeente rond de Witte Kerk haar startzondag. Vieren en verbinden was het thema. Want er valt wat te vieren in de kerk. Dat willen we niet voor onszelf houden: we voelen ons verbonden met de wereld. Allereerst met het dorp waar we wonen en werken en kerken.

De grote vraag is, of we als gelovigen iets toevoegen aan deze samenleving. Doet het er toe, ook buiten de kerk, dat we geloven? Zouden we gemist worden wanneer we er niet meer waren als kerkelijke gemeente? Wanneer de Witte Kerk leeg stond, of als restaurant in gebruik was, of als danszaal, zou er dan gezegd worden: wat jammer dat er geen Protestanten meer zijn in Noordwijkerhout?

Eerlijk gezegd vind ik dat een spannende vraag. Een beetje eng ook. Maar die vraag zet ons als gemeente rond de Witte Kerk wel aan het denken. En aan het werk. Dat gebeurde meteen al op die Startzondag. Van de vier workshops had er eentje als opdracht: schrijf een derde couplet bij het Noordwijkerhouts volkslied. Een klein doch zeer select gezelschap (dank aan Klaartje, Anton en Jaap) heeft zich van deze taak gekweten. Met verve, met plezier en met succes.

Hier het resultaat:
De Zilk, het dorp daarbuiten, hoort er zeker bij.
Men leeft daar ongedwongen, zorgeloos en vrij.
De Waterleidingduinen, als hun achtertuin,
daar zingen vogels in de hoge bomenkruin.

refrein
Zo vormen deze dorpen samen één geheel,
met inzet voor elkander, het is ze nooit teveel,
met feesten, sport, muziek, cultuur, dat klinkt echt vertrouwd:
daarom houden wij zo van ons Noordwijkerhout!

U ziet het goed, er is niet alleen met Noordwijkerhout verbinding, maar ook met De Zilk. Dat komt er vaak bekaaid vanaf, misschien wel omdat het kerkelijk los staat van de parochies hier. Maar ja, de protestanten in De Zilk horen nu eenmaal bij de gemeente rond de Witte Kerk. Die heet al sinds jaar en dag ‘Noordwijkerhout en De Zilk’.

Het nieuwe couplet (er kwam zelfs een vierde tevoorschijn!) betrekt dus ook De Zilk erbij. Goed voorbeeld dat goed volgen doet? En uiteraard werden alle coupletten uit volle borst meegezongen, na afloop. Uit verbondenheid!