Datum: 05-04-2020 - 18:23

Column Egbert van der Weide: 'Domineesleed'.

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 06-08-2014 > "Domineesleed".

Dat ik u hier van tijd tot tijd lastig val met klein persoonlijk leed moet u mij maar niet euvel duiden. U hebt er doorgaans geen schuld aan en u hoeft er ook helemaal niets aan te verhelpen. Het doet mij al deugd wanneer u geduldig mijn stukjes uitleest. U mag er ook bij glimlachen. Leedvermaak, heet dat. Ik ben al blij dat ik hier mijn hart eens kan luchten. Want er wordt wat afgezucht, in domineesland.

Ik persoonlijk maak me zorgen om het volgende. Geregeld gebeurt het dat ik vanuit een passerende auto vriendelijk wordt toegezwaaid. Meer dan wat handen kan ik niet onderscheiden: welk hoofd aan die handen vastzit ontgaat me ten enenmale. Ondervinding heeft me intussen geleerd welke auto bij welk gemeentelid hoort. Zwaait men mij bijvoorbeeld vanuit een Fiat 500 vrolijk toe, dan weet ik dat dat één of meer leden van de familie X zijn. Maar nu komt het: zwaai ik vervolgens bij voorbaat al wanneer ik die bewuste auto zie, dan word ik vreemd aangekeken door de enigszins verstoorde  bestuurder.

Wat blijkt: de familie X heeft de auto verkocht, er rijdt een ander in rond. Een vreemde. Vanuit een compleet nieuwe auto zwaait die familie mij nu toe, maar dat zie ik dan weer niet meteen dus zwaai ik niet terug, of te laat. En tegen de tijd dat ik de nieuwe automobiel  heb gekoppeld aan de bewuste familie, ruilen zij ook die nieuwe auto alweer in. Kijk, zo blijf ik achter de feiten aanhollen. Ik kan natuurlijk domweg naar alle auto’s zwaaien die ik onderweg tegen kom, maar dat maakt een ietwat onbenullige indruk.

Ik hoor het de mensen al vragen: is die dominee van jullie wel helemaal goed snik? Nee, maar dat was hij toch al niet… Er is natuurlijk nog een andere mogelijkheid: als iedereen nu gewoon voortaan in een auto van hetzelfde merk en in een gelijkblijvende kleur blijft rondrijden? Koop gerust een nieuwe maar laat het wel dezelfde zijn. Dan hoef ik nergens meer bij na te denken en zwaai ik niet voor gek…