Datum: 30-03-2020 - 09:02

Column Egbert van der Weide: 'Kruis'.

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 16-07-2014 > "Kruis".

Je vindt het op het Bavoterrein, aan het eind van één van de lanen. Waar de laan zich splitst als een gaffel naar links en naar rechts, precies daar staat het. Een oud betonnen kruis waar de tand des tijds zichtbaar aan geknaagd heeft (zie foto onder de column). De dwarsbalk is gehavend, het ijzer is links en rechts door het beton heen zichtbaar.

Er heeft blijkbaar een corpus aan gehangen: de afdruk van een voetstuk is duidelijk zichtbaar. Erboven staan nog steeds de letters I N R I. Jezus uit Nazareth, koning van de Joden, betekent die afkorting.  Even terzijde: het is onvoorstelbaar dat christenen ongebreideld hun aandeel hebben gehad en nog steeds hebben in antisemitisme. Hoe bestaat het? Het is een onloochenbaar feit dat de Heer van de kerk een Jood was. Die verweerde letters op dat kruis bewijzen het eens te meer.

Ik had dat kruis al eerder zien staan. Maar dit voorjaar leek het alsof er iets veranderd was. Aan de voet van het kruis bloeiden eerst een paar narcissen. Dat zei op zich nog niks: die kunnen er al tientallen jaren hebben gestaan. Maar een week of wat later stonden er blauwe anemonen te bloeien. Anemone Coronaria. Uit ervaring weet ik dat die het niet zomaar jaren achtereen uithoudt. Waren die daar door iemand geplant?

Vorige week viel het me op dat de struiken er omheen een beetje waren ingesnoeid, zodat je het kruis des te beter zag. En vandaag zag ik dat het onkruid aan de voet van het kruis was weggeplukt. En iemand had een vaasje tegen het kruis aangezet, met een tak van de vlinderstruik. En dat ontroerde me zo maar. Een verweerd en vervallen kruis van doodeenvoudig beton, een schamel restant van het rijke Roomsche leven dat zich ooit ook op die plek afspeelde.

Wie weet waren ze bij de ontmanteling van de stichting gewoon vergeten dat het er nog stond. En daar heeft iemand een plek gevonden om stil te worden en te bidden. Het zal nog wel even duren voor de grootse plannen die men heeft met dit terrein verwezenlijkt worden. Ik vrees dat er voor dit kruis dan geen plaats zal zijn. En voor deze ene keer ben ik blij met de politieke traagheid: dat kruis staat er nog wel even, voor wie er zijn hoop en vertrouwen heen wil brengen…

Egbert van der Weide

Foto redactie BON.